0

П ълна ревизия на Министерството на вътрешните работи, нова структура във ведомството, нов закон и създаване на Министерство на бедствията и авариите. Около тези идеи на тема "Вътрешна сигурност" се обединиха преговарящите партии-"Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" за сключване на коалиционно споразумение за бъдещо редовно правителство.

Представителите на четирите партии се обединиха около решение, че първата задача на бъдещото правителство е да изготви функционален анализ на МВР и ДАНС. Този цялостен преглед трябва да включва дейността на дирекциите, персоналния състав, кадровата политика, финансовото състояние и ефективността.

Изработването на анализа ще стане с участие на външни експерти, политическото и професионалното ръководство на МВР, както и представители на полицейския синдикат, на Министерството на финансите и на всяка от парламентарно представените партии.

След това ще бъде изготвена изцяло нов закон за МВР, но спорът между партиите е дали този закон да е структурен или функционален.

Освен въпросите около предстоящия анализ на МВР и гарантиране на кадровото израстване на служителите, бе засегната и киберсигурността. Сред предложенията бе създаване на отделна държавна агенция или звено със същия предмет в ГДБОП. И в момента антимафиотите се занимават с това.

Беше обсъден и усиленият през последните месеци мигрантски натиск по границата с Турция. Преговарящите се обединиха около тезата, че трябва да се засили сътрудничеството с европейската агенция за граничен контрол Фронтекс.