0

З аплашеният с убийство прокурор е Ангел Кънев. Предполага се, че бивш служител на МВР е автор на заплахата, съобщава Нова телевизия. По-рано стана ясно, че Софийската районна прокуратура образува досъдебно производство по постъпил сигнал за системно следене и закана с убийство на магистрат от Специализираната прокуратура.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева добави, че в служебния кабинет на магистрата, в шкаф, съдържащ канцеларски и други работни материали, е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател. В плика са открити – 1 бр. патрон, калибър 9х19 мм, и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи. Дословно, пише „Кръв“ и „информиран“. В плика има и текст с името на столична болница, която прокурора е посещавал многократно в изминалите месеци, както и бележка с името на чужда държава“.

Ангел Кънев е наблюдаващ по делата на Васил Божков и заради това от миналата година е с назначена охрана. Тогава беше установено, че близки до Божков го следят и бяха снимали как влиза в сградата на НАП.

„Има образувано досъдебно производство, в което голяма част от фактите, са класифицирана информация. Искам да обърна внимание, че абсолютно всички магистрати, които до септември миналата година са били под охрана и защита от страна на Бюрото за защита, след промяна на закона са преминали веднага под охрана на главна дирекция охрана. Видът на мерките на защита и охрана не е бил променян”, заяви зам.-министър Емил Дечев. „За много от тези магистрати самата физическа охрана е останала същата.

Призоваваме да не се политизира конкретния случай, силно се надяваме да не се злоупотребява с него и да не се използва за някакви цели”, добави той.