0

М едицински университет – Варна е единственият в България, който провежда в Катедрата по „Медицина на бедствените ситуации и морска медицина“ свободноизбираеми курсове по авиационна и морска медицина.

Медицински университет – Варна е единственият в България, който провежда в Катедрата по „Медицина на бедствените ситуации и морска медицина“ свободноизбираеми курсове по авиационна и морска медицина.

Това съобщиха от университета, като уточниха, че записването за курса за учебната 2021/2022 година започва от тази седмица и е предназначено за студенти по медицина от IV курс. Занятията ще стартират под ръководството на дългогодишния морски инструктор и преподавател, доц. д-р Димитър Ставрев.

„Морска медицина“ е дисциплина, която дава възможност на студентите успешно да се справят със специфичните предизвикателства на диагностично-лечебния и експертизен процес, свързан с морските професии и пребиваването на човека в морска среда.

По време на обучението се изучават различните аспекти на морската медицина, като корабна и водолазна техника, хипербарна ксигенотерапия, отравяния от морски обитатели и др. Особен интерес за студентите предизвикват практическите занятия, които се провеждат във Военноморско училище и Военноморска болница, както и на университетските ветроходни лодки.

Записалите се се обучават по първия издаден у нас учебник по морска медицина – дело на екип от специалисти от МУ-Варна, Военноморско училище и Военноморска болница-Варна.