0

С ъветът за сигурност, който днес следобед премиерът Кирил Петков свика заради кризата в Украйна и напрежението между НАТО и Русия, ще излезе с обща позиция и препоръки към МС, както и към НС. Това стана ясно от думите на самия министър-председател Кирил Петков. Той коментира темата от резиденция "Бояна" преди общото заседание с кабинета на Северна Македония.

Съветът за сигурност, който днес следобед премиерът Кирил Петков свика заради кризата в Украйна и напрежението между НАТО и Русия, ще излезе с обща позиция и препоръки към МС, както и към НС. Това стана ясно от думите на самия министър-председател Кирил Петков. Той коментира темата от резиденция "Бояна" преди общото заседание с кабинета на Северна Македония.

Петков уточни, че възнамерява именно Съвета за сигурност да стане основен орган за вземане на решения относно сигурността на страната. Даде да се разбере, че няма нужда от свикването на КСНС при президента по темата. Днес на съвета ще анализират обстановката и ще излязат с препоръка към МС, като правителството на свой ред ще обсъди темата на редовното си заседание в сряда. След това министрите ще отидат и на извънредното заседание на  НС. "Така че, българската общественост ще е напълно запозната с нашата стратегия и няма да има изненади", подчерта Кирил Петков.

Относно засилването на военното присъствие в Черно море и изпращането на кораби и самолети, Петков обясни, че това не е извънредна ситуация. Те са част от решение на Алианса от 2016 г за засилен еър полисинг и влизане на кораби в Черно море. Поясни, че вика службите, военно разузнаване, военен министър да обсъдят ситуацията и ще се начертаят следващите стъпки.

Той даде да се разбере, че е достатъчно Съвета по сигурност към МС да прием решения, а не да се свиква КСНС. Поясни, че иска този процес и решенията да се вземат на база институции, а на еднолично от някой. Не коментира трита сценария за реакция пред страната ни, за каквито спомена преди дни военния министър. Поиска първо да се чуят службите по  темата. Заяви, че искат пълна прозрачност и затова ще дават ясна информация за решенията на властта.

Отрече да "дрънчи на война" покрай границите ни, както коментира преди ден лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Въпреки това Петков изрази съжаление, че ескалацията се вдига, вместо да се намалява. Петков беше категоричен, че българският интерес е за деескалация на напрежението. Той поясни, че България ще бъде конструктивен партньор в НАТО и ЕС, но наред с това да имаме ясната идея, че решенията са базирани на БГ службите, министрите и на МС. Петков увери, че родната позиция за Украйна и напрежението с Русия ще съответства на българския интерес и решенията ще са национално отговорни. "Не е време да се упражнявате за политика, нещата, които трябва да се говорят и вземат като решения трябва да са на база истински анализ, а не пиар", категоричен е премиерът.