0

З аради високите сметки на ток много общини в Бълария предприеха действия, които да ограничат още по-високите сметки за ток. Част от тях предприеха часови диапазон за не работа на уличното осветление. Кметът в Стамболийски обаче взе решение да уволни множество общинари, притиснат от рекордните цени на тока и газа. 

"По-драстичните мерки, които предприехме заради високите сметки за ток, са съкращаване на служители в администрацията на общината. Разделяме се с кадри, които са с нас от години. Заради скъпия ток и газ обаче имаме общи разходи от близо 100 хиляди лева, които са непосилни за нас", заяви кметът на Община Стамболийски Георги Мараджийски. Той сподели, че вече е въведен и режим на уличното осветение.

В Златоград пък са на път да затворят болницата. 11950 лв, е сметката за ток на болницата за декември, което е три пъти и половина повече спрямо фактурата за същия период през 2020 г. Лечебното заведение се отоплява с дърва, а токът се използва в най-студените дни и за необходимата апаратура, отбелязва д-р Людмил Личев, управител на МБАЛ Проф. д-р Асен Шопов в Златоград. До 20000 лева плаща болницата за дърва през зимния сезон. Ние сме на ръба на оцеляването, но се справяме с помощ от общината и местния бизнес, казва д-р Личев. В болницата очакват по-голяма подкрепа от държавата заради по-големите сметки за ток.