0

С ъбота и неделя идват слънчеви и с топло време. Въпреки че слънцето е по-високо, пролетта е все още далеч, предупреди климатологът Симеон Матев пред „Телеграф“.

Ето защо за тези, които са решили да пътуват през уикенда, е най-добре да потеглят по обяд. Причината е, че сутрин и в двата дни температурите ще са под нулата и има опасност от заледявания.

Безопасно за движение ще е от обяд до 17-17,30 ч., когато залязва слънцето. Тогава температурите по високите полета ще са от 7-8 градуса, а в Дунавската равнина ще стигат до 12-13 градуса. Времето ще е слънчево, с временни заоблачавания. Единствено неприятен ще е вятърът от запад и северозапад.

Ще е приятно за разходки в планината, но все пак трябва да се внимава за лавини, особено за тези, които обичат да поемат по неутъпкани пътеки.

Усещането за пролет ще свърши още в началото на другата седмица, когато в понеделник сутринта започва заоблачаване. Следобед в Западна и Северна България ще вали дъжд. В нощта срещу вторник валежите може да обхванат цялата страна. В местата с над 300-400 м надморска височина дъждът вероятно ще премине в сняг и ще образува тънка снежна покривка.

В сряда, четвъртък и петък ще е предимно слънчево, сутрин термометърът ще показва от минус 4-5 до плюс 2-3 градуса. Следобед в сряда вече ще е топло, като температурите ще са между пет и десет градуса. А в петък термометърът ще удари 15 градуса.