0

Д етска градина "Пчелица" в Шумен затваря врати заради случаи на COVID-19 сред децата и персонала и необходимостта от карантиране на близо 50 малчугани, съобщи заместник-кметът на Шумен Найден Косев. Заповедта за затваряне на детското заведение трябва да стане факт до края на деня. Четири учителки са изолирани по домовете си със симптоми на коронавирус и ще бъдат тествани в петък.

Детска градина "Пчелица" в Шумен затваря врати заради случаи на COVID-19 сред децата и персонала и необходимостта от карантиране на близо 50 малчугани, съобщи заместник-кметът на Шумен Найден Косев. Заповедта за затваряне на детското заведение трябва да стане факт до края на деня. Четири учителки са изолирани по домовете си със симптоми на коронавирус и ще бъдат тествани в петък.

"Имаме две деца с потвърдени положителни проби за COVID-19, а това от своя страна доведе до карантиринето на ок. 50 деца от две групи." - коментира пред "Монитор" директорът на "Пчелица" Стела Василева. Възможно е сред карантинираните да се окажат и други деца с положителни резултати. В подобни случаи се следват указанията на РЗИ, според които градината ще бъде затворена за седем дни, за да бъде дезинфекцирана.

Заместник-кметът Косев обяви, че броят на заболелите ученици и деца в детските градини се следи и обобщава всеки ден. Косев отчита тревожно завишаване на заболеваемостта в общината. В още три детски градини в града са карантинирани цели групи.

Според справка от РЗИ при 148 новозаразени за последното денонощие една трета - 45 нови случая са констатирани у пациенти на възраст до 19 години.