0

З елена зона за паркиране се предвижда да бъде въведена в кварталите "Гео Милев" и "Редута" през тази година, съобщи кметът на район "Слатина" Георги Илиев. Той добави, че вече е имал предварителна среща с ръководството на Центъра за градска мобилност и те са поели ангажимент една трета от приходите от зоната да се реинвестират в нея под формата на възстановяване на инфраструктурата.

Зелена зона за паркиране се предвижда да бъде въведена в кварталите "Гео Милев" и "Редута" през тази година, съобщи кметът на район "Слатина" Георги Илиев. Той добави, че вече е имал предварителна среща с ръководството на Центъра за градска мобилност и те са поели ангажимент една трета от приходите от зоната да се реинвестират в нея под формата на възстановяване на инфраструктурата.

Според Илиев въвеждането на зона, освен ред и правила в паркирането, също допринесе за облагородяването на пространството. Гражданите вече са си дали сметка за огромните плюсове на зоните за платено паркиране, отбеляза Илиев.
Той поясни, че идеята е една трета от постъпленията, които ще получава ЦГМ от увеличаването на зелената зона в "Слатина" с обособяването на още около 6 хиляди паркоместа, да бъдат реинвестирани в подмяна на тротоарите в района. Това са

около 250 хил.лв. годишно, които ще отиват целево за обновяване на тротоари

"По мои изчисления за около две години районът ще придобие съвсем друг облик", каза пред БТА Илиев. Той има и конкретно предложение - довършването на ремонта на алея "Карл Бетц" до ул. "Академик Л. Стоянов", чиято реконструкция започва през миналата година.
Кметът е настоял пред Столичната община

реинвестицията на приходите от зелена зона да важи със задна дата

и очаква една трета от реализираните приходи от зелената зона в кв. "Яворов" през 2021 г. да бъде инвестирана в квартала, посочи Илиев. Той информира, че ще направи още едно онлайн допитване по темата, каквото е имало през 2020 г.

Вдигат многоетажен паркинг

с футболно игрище на покрива  


Строителството на многоетажен паркинг за 160 автомобила с футболно игрище на покрива, където сега се намира паркинга на пазара "Ситняково" се планира да започне през тази година. Съоръжението ще има още игрище за мини футбол, зона за културни събития, предвиден е и велопаркинг. Финансирането в размер на 4,5 млн.лв., е осигурено изцяло от Пазари "Изток". Проектът не е нов, същестуваваше като идея, но някои детайли по него не бяха добре обмислени и жителите на района не одобриха идеята, припомни Илиев. Първоначалната идея е била предвиденият по проекта достъп до съоръжението да бъде откъм малката и тясна улица "Сирак Скитник", близо до която има училище. Затова жителите на района бяха "скочили" срещу проекта, посочи Георги Илиев.
Той отчете, че по отношение на паркирането през миналата година в "Слатина" са изградени два големи паркинга. Единият - при пазар "Слатина" между ул. "Слатинска" и ул. "Циклама" е за близо 100 автомобила. Там паркингът не е бил ремонтиран, откакто е направен. Имал е огромни дупки и не е организиран правилно. През 2021 г. изцяло е реновиран и е поставен т.нар. зелен бетон - решетки, в които расте трева. Така зелена настилка е направена и при парка "Гео Милев" през по-миналата година, каза кметът.
Другият паркинг, изграден през 2021 г., се намира при ул. "Околчица" и е за около 60 автомобила. По думите на кмета теренът там е бил превзет от автомобили и се е превърнал в кална точка. Оформихме част от пространството като градинка, запазихме броя на паркиралите автомобили там, но вече има тротоар, по който може да се мине, достъпен за детска количка, което е много важно, подчерта районният кмет.
Именно достъпността е била един от най-големите проблеми, които Георги Илиев е заварил, когато в края на 2020 г. е встъпил в длъжност като кмет на район "Слатина". "Като баща на четири деца, който е бутал всякакви детски колички - малки и големи, за близнаци, летни и зимни колички, мога да кажа, че преди положението с тротоарите беше ужасно", каза районният кмет, който е роден и израснал в "Слатина". Проблемът с достъпността се е усложнил още преди години, когато започва мащабното строителство в кварталите "Редута" и "Гео Милев". На много места изобщо не е имало тротоари, а преминаването на пешеходци е било почти невъзможно. Затова и районният кмет настоява за отделянето на средства от страна на Столичната община за изграждане и ремонт на тротоари. Той информира, че на среща между районните кметове на "Слатина", "Средец", "Изгрев" и "Искър" със зам.- кмета на СО по обществено строителство е станало ясно, че Столичната община има нагласата да бъде обособена специална програма за мащабен ремонт на тротоари в цяла София.

2 декара за кучета в

в парка "Гео Милев"


Кметът Илиев съобщи, че дирекция "Сигурност" на Столичната община е потвърдила пред него, че въздушно разположените кабели в парк "Гео Милев" са част от новоизграждащата се система за видеонаблюдение. В парка се разполагат общо 17 камери от най-висок клас, които заснемат в реално време 24 часа в денонощието. Гаранционният срок е 26 месеца, в рамките на който неизправности се отстраняват от фирмата изпълнител, а след това - от техниците на дирекция "Сигурност" на Столична община. Данните ще се съхраняват от същата дирекция и ще се предоставят единствено на правоохранителните и правораздавателните органи. Става въпрос за оптични кабели и по тях тече само информация, а не електричество, увери районният кмет.
Той информира, че през тази година в продължението на парка "Гео Милев" в посока запад, ще бъде обособен кучешки парк на повече от два декара площ. Там кучетата ще могат да бъдат разхождани свободно, каза Илев. В момента в парка е забранено свободното разхождане на кучета, но тази забрана не се спазва. В парка има и клетка за разхождане на малки кучета до 7 кг, която ще бъде запазена и занапред, информира Георги Илиев.

2 нови градини и

5 разширения  в района 

Кметът на район "Слатина" съобщи, че 573 деца не са били класирани на първо класиране в детските градини през миналата година. Според него това не е чак толкова голяма бройка. Има недостиг, но не е шокиращ, каза кметът. Като най-голям проблем за строежа на нови градини той определи намирането на свободен терен. Той е открил такъв в район "Слатина", но се е оказало, че собствеността е общинска и имотът е неподелен между общината и други собственици. Чака се решението на собствениците за доброволна извънсъдебно делба, защото иначе ще минат години в съдебни дела, каза Илиев. Той даде като пример дело за съдебна делба, започнало през 1998 година, което е завършило миналата година. Това са 23 години дела за разделянето на един имот с общината, посочи кметът на "Слатина" и каза, че винаги е предпочитал преговори с гражданите за намиране на вариант за извънсъдебно споразумение.
Кметът информира още, че през тази година ще бъде открита допълнителна група в 65-та градина "Слънчево детство" в кв. "Христо Смирненски". Районният кмет информира още, че общината може да придобие първия етаж на сграда, чиито строеж предстои да започне през тази година до парка "Гео Милев". Там ще могат да се настанят две групи като филиал към 155-та детска градина "Веселина". Илиев обобщи, че за тази и за следващата година в район "Слатина" ще бъдат направени две изцяло нови детски градини и четири-пет разширения.