0

Ж андармерия заварди гетата в големите областни градове в неделя, за да предотврати купения вот. Има двама арестувани - в Хасковско и Сливенско, като единият предлагал пари, а другият храни и облаги, бутайки на хората попълнени бюлетини.

От началото на предизборната кампания до неделя в МВР са получени общо 688 сигнала за купуване на гласове. От прокуратурата пък поясниха, че са направили 491 отказа от образуване на разследвания. „Няма индикация, че някой се опитва да опорочи машинния вот. Има сигнали за нарушения, но няма сигнали за тежко протичане на изборния процес“, коментира вътрешният министър Бойко Рашков. По думите му "един кмет от Хасковско се опитал да размахва пръст на един от ръководителите на полицейска служба в областта там и да му държи сметка защо противодействат на лице, което навлиза в избирателната секция и плаща за гласуване по един или по друг начин", допълни той.

От началото на кампанията до неделя на територията на цялата страна са образувани общо 704 преписки и 113 досъдебни производства за купуване на гласове. 491 са отказите да се образуват разследвания. 27 са преписките за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент; по тринадесет от тях са образувани досъдебни производства. 677 преписки и 100 досъдебни производства се отнасят за изборите за Народно събрание, обявиха от ВКП.

Най-много сигнали има от София, Бургас и Пловдив. МВР отчете, че 1166 граждани са си издали удостоверения от районните управления, за да гласуват. От 14 октомври до неделя са получени  общо 847 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите - 815 в СДВР и ОДМВР и 32 в ГДБОП. Преобладаващата част от сигналите – 688, са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции, 35 – за неправомерна агитация, 18 – за корпоративен вот, 3 – за унищожаване на имущество. Съставени са 7091 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР, от тях 2341 са от ОДМВР Пловдив, Бургас – 881, Благоевград – 661, СДВР – 458, отчетоха от МВР.