0

* ДПС замеси името на Кирил Петков в схемата
* Сигнализираха прокуратурата за 120 китайци и руснаци

* ДПС замеси името на Кирил Петков в схемата
* Сигнализираха прокуратурата за 120 китайци и руснаци

Златните паспорти гарантирано изчезват, защото са порок. Това увери премиерът Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание, след като взе участие в парламентарния контрол. Той е обещал това и пред ЕК по време на работната си визита преди няколко седмици в Брюксел. Именно златните паспорти са проблем пред приемането ни в Шенген и пречат за отпадането на визите ни за САЩ. Премиерът поясни, че са дошли на власт, за да

изчистят всички порочни практики и премахнат тази корупция. Сигурен е, че има такава и около златните паспорти и се надява разследващите да влязат в детайли. Според Петков българската държава трябва да има репутация на европейска държава, а не за вход на нелегални хора, които си купуват достъп до европейския пазар. "Гарантирам, че тези златни паспорти ще изчезнат. Гарантирам, че всеки, който е замесен и успеем да го хванем, ще бъде изправен пред цялата строгост на закона", каза Петков.По същество обаче коментарът на премиера дойде, след като преди това ДПС замеси името му в схема за златни паспорти. От изказването на Хамид Хамид обаче не стана ясно каква точно е връзката и как точно той участва в получаването на БГ гражданство чрез инвестиции. Разказа за сигнал, който са получили - първо анонимен, след това вече с подател, който дори са изпратили на прокуратурата, за да я сезират. Става дума за 120 китайски и руски граждани, част от които съпричастни към специалните служби, са получили по съмнителен начин паспорт за направена инвестиция точно за 1 000 001 лв. Впоследствие бе уточнено, че тези граждани са получили не родна лична карта, а разрешения за пребиваване, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка от един на друг. И само на база фотокопие от тези извлечения са получавали право на пребиваване в периода 2015-2021 г. Депутатът от ДПС заподозря, че документите са издавани без надлежна проверка дали такива инвестиции реално е имало. Не стана ясно колко от тези граждани все пак накрая са получили БГ паспорт. Причината - за да получи право на постоянно пребиваване, даден чужденец първо трябва да инвестира 1 млн. лв., а ако увеличи сумата до 2 млн. лв., има право й на гражданство. Хамид уточни, че за да се получи право на пребиваване, в някои случаи трябва да бъде издаден сертификат за инвестиционни намерения от Агенцията по инвестиции. Неин шеф в момента е Стамен Янев, който е заемал поста и в периода 2015-2021 г. Така по думите на Хамид всички сертификати са издавани от Янев.Той на свой ред бил от свитата на „цар Киро“, както Хамид нарича премиера. По думите му именно Петков връща Стамен Янев в Агенцията по инвестиции. Пак той издава инвестиционния сертификат на Петков за индустриална зона "Божурище", въз основа на който е купил земя, която след това бързо е продал. Упрекна управляващите, че се опитват да прикрият далаверата със златните паспорти. И добави, че службите ще проверят дали въпросните китайци и руснаци са мними инвеститори и дали работят в индустриална зона „Божурище“.

Пратили сме в ЕК нов вариант на Плана за възстановяване


Haциoнaлният плaн зa възcтaнoвявaнe вeчe e пpeдaдeн нa EК, ĸoятo paзглeждa нaпpaвeнитe пo нeгo пpoмeни, обяви още Петков пред НС. Toй ще бъде подложен на oбщecтвeнo oбcъждaнe. Bъпpeĸи чe Πeтĸoв нe пocoчи ĸoнĸpeтни изменения, тoй пoдчepтa, чe ca зaлoжeни „дocтa cepиoзни пpoмeни в няĸoи oт ceĸтopнитe пoлитиĸи“. Зa пpимep дaдe eнepгийния ceĸтop, в ĸoйтo са зaлoжeни мaлĸи пapoгaзoви цeнтpaли в "Mapица изток“. Πo дyмитe му в изпpaтeния вapиaнт пpeз oĸтoмвpи имa пpeĸoмepнa зaвиcимocт oт pycĸия гaз, a в ĸoнтeĸcтa нa нaпpeжeниeтo мeждy HATO и Pycия имa гoлям pиcĸ oт caнĸции и неcигypнocт в пoдaвaнeтo нa гaз. "Hиe ĸaтo eднo нoвo пpaвитeлcтвo нe мoжe дa пpиeмeм тoзи вид зaвиcимocти и тpябвaшe дa пpepaбoтим тaзи чacт oт плaнa, зa дa имaмe пo-нeзaвиcимa и пo-зeлeнa eнepгeтиĸa“, oтгoвopи Πeтĸoв. Oщe преди време той пoяcни, чe ce миcли зa изпoлзвaнeтo нa гeoтepмaлни изтoчници зa пpoизвoдcтвoтo нa eнepгия. Сега Aceн Bacилeв пък yтoчни, чe в нoвия вapиaнт нa плана е зaлoжeнo обследване на страната. Има 6 или 7 обекта, където температурите достигат около 90 градуса и могат да бъдат използвани за производство на ток.

Обсъди с Гешев съдебната реформа

Премиерът Кирил Петков и главният прокурор Иван Гешев са провели работна среща в МС, на която са обсъдили съдебната реформа. Гешев е акцентирал върху нуждата от конструктивен диалог между властите, подобряване на взаимодействието. По думите му било в интерес на гражданите институциите да работят в синхрон и доверие. Подчертал водещата роля на прокуратурата в неутрализирането и недопускането на зловредно чуждестранно влияние у нас. Уверил Петков и в ангажираността на прокуратурата да допринесе за продължаване на съдебната реформа. Гешев е потвърдил готовността на прокурорите и следователите да участват активно в дискусиите по актуализиране на законодателството и конституцията. Той е отбелязал, че за осигуряването на бързо, ефективно и качествено правосъдие е нужна всеобхватна реформа.