0

Н едоволство и бунтове назряват в Бургас заради природните кални бани и лугата, разположени край Северния плаж. Местните са недоволни, че от този месец ще трябва да броят по 5 лева такса за достъп до лечебните субстанции, които винаги са били безплатни. Безценният природен ресурс попада в приватизационния договор на частна фирма, придобила някогашните солници, която реши, че ползването на калта и лугата в актива й ще става срещу заплащане. Така преди три години безплатното лечение свърши. Собственикът постави бариера и сложи такса от 2 лева вход. Бургазлии не бяха никак доволни от нововъденеието, помърмориха, но някак си преглътнаха "двата лева". От тази година обаче таксата е вдигната на 5 лева, което вече взриви общественото мнение. Вбесени от новите цени за достъп до Солниците, местните запретнаха ръкави и стягат серия от бунтове, протести и граждански неподчинения, в които са решили да въвлекат и местната власт.

За целта е сформиран Инициативен комитет, който е създал група във Фейсбук под наслов "Да си върнем лугата", която за броени дни събра 1000 активисти.  В мрежата валят ежеминутно призиви и предложения как и къде да се случи първата демонстрация. 

"Бургазлии сме собствениците! Няма да позволим да се подиграват с лечебните процедури и достъпа до бургаската луга и кал - прородно богатство, собственост на държавата и народа", заявяват инициаторите в мрежата.

В страницата на групата във фейсбук вече е начертана и стратегията на борците за безплатна кал и луга. 

"Първо обявяваме мирен протест пред Общината, с това ще започнем, като ще кажем, че искаме да говорим с Кмета, за да съдейства относно цените за вход към лугата. Ако не бъдем чути веднага, ще обсъдим събирания на граждани на пътя на влакчето, което превозва туристи към солниците или ще отидем да протестираме директно на лугата, където ще дойдат и медии. Ще ни подкрепят и от инициативния комитет, който се пребори за Росенец.

Трябва ни юрист, който да ни съветва, относно законността на предприеманите действия. Нека да не забравяме, че ние сме будни Граждани, а не сме хулигани, нито конфликтни личности, целящи някакви лични облаги. Борим се за общото благо. Ще изискаме да видим мотивите за вдигане на цените на вход към лугата и веднага цената да бъде свалена на 2 лв. вход и ще видим какви са пътеките, за да може да задействаме държавата да обърне внимание, и това природно богатство да се превърне в собственост на Община Бургас", обявяват от инициативния комитет. Друга лансирана идея, сред начертаните искания на недоволните е да бъде определена преференциална цена за граждани на Бургас и безплатен достъп за всички пенсионери и за хората с ТЕЛК.

"Ще изискаме целият обект да бъде правилно поддържан и ще направим проверка по ЗБУТ на целите инсталации. Искаме и отговор на въпроса дали в договора на собственика има клауза, която го задължава да има 2 или 3 басейна за безплатно ползване. Ако се окаже, че има такава клауза, ще искаме и тези безплатни басейни да бъдат обезопасени и оборудвани като всички останали, и да станат напълно достъпни за хората", заявяват още недоволните.