0

Ч аст от учениците в бургаска област минават на онлайн обучение, реши областният съвет по здравеопазване. Мерките се налагат заради усложнената епидемична обстановка в региона и влизат в сила от началото на следващата седмица. Заради увеличения брой заболели от ковид, свикания съвет от областният управител Стойко Танков също се проведе онлайн. 

За периода от 24.01.2022 г. до 28.01.2022  учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 класове ще учат дистанционно във всички общини, с изключение на община Руен.

За учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и за учениците от 7, 10 и 12 класове остава присъствения учебен процес във всички общини, при спазване на противоепидемичните мерки. Директорите на учебните заведения съгласно конкретната обстановка в даденото училище  могат да вземат решения за преустановяване на присъствените занятия, реши още Съвета по здравеопазване.

Налагат се и допълнителни мерки, с които се преустановява смесване на деца от различни паралелки в целодневна форма на обучение. Ограничава се допускането на деца в обекти с обществено предназначение като молове, кина, ресторанти и др. само в присъствието на родител/настойник. Преустановява се присъственото обучение във ВУЗ, с изключение на практически упражнения за студенти по медицина, стоматология и други при необходимост и изпити при недопускане повече от 10 души в стая/зала и спазване на изискванията за Зелен сертификат.

Провеждането на масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи, фермерски пазари и базари (извън регистрираните като обекти с обществено предназначение), и др. при които не е възможно прилагане на „Зелен сертификат“ за присъствие, също се преустановяват.

Спира се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари и др., ограничава се публиката на културни, сценични и други мероприятия – до 50% и представяне на задължителен Зелен сертификат.
Спортни мероприятия ще се провеждат без публика, като присъстващите на мероприятието трябва да имат задължително Зелен сертификат.

Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров представи обстоен анализ на епидемичната обстановка в Бургаска област. Новозаразените в област Бургас достигнаха 1361 новозаразени на 100 000. Най-голям процент – 17%, новозаразени при децата се наблюдава във възрастова група 10-19 години. Директорът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева обобщи за областта, че се наблюдава завишаване на отсъстващите ученици поради заболеваемост, карантина или отсъстващи ученици по решение на родителите. Също е положението и при учителите, педагогическия и непедагогическия персонал.

Ще бъде увеличен и  броя на COVID леглата в областта на 466, с включени 36 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи.

Властите обмислят затягане на мерките