0

Я ко се затяга контролът върху движението в бус лентите в София, научи „Телеграф“. Това сочат данни на КАТ-Пътна полиция, според които за година тройно е скочил броят на глобените.

Санкции

По информация на СДВР през 2022 г. за нарушението, което Законът за движението по пътищата дефинира като „управление на МПС по пътна лента, сигнализирана за движение само на МПС от редовните линии за обществен превоз на пътници, без да има право на това”, в столицата са написани едва 83 фиша.

НЯМА ИЗМЪКВАНЕ: Тол камерите вече вързани с КАТ

Били са издадени и скромните 16 наказателни постановления. Следва троен скок в административно-наказателната дейност, като досега през 2023 г. вече са написани 242 фиша и са издадени 169 наказателни постановления.

Анализ

От Пътна полиция все още нямат изготвен официален анализ за причините за скока на нарушенията.

Източници на „Телеграф“ от МВР обаче заявиха, че причината най-вероятно е засилената контролна дейност. Това заключение обаче бе оспорено от бившия началник на КАТ-София Тенчо Тенев.

ПОРЕДНИЯТ ДЖИГИТ НА ПЪТЯ: Шофьор с няколко нарушения, дрифти в центъра на град (ВИДЕО)

„Няма как да се дължи на засилен контрол, тъй като кадровият потенциал на Пътна полиция не е претърпявал сериозно увеличение“, заяви той.

Според него причината е в увеличения брой снимки на нарушители, изпращани в Пътна полиция от съответното звено в Столична община, което отговаря за камерите над бус лентите.

„Когато изпратят повече снимки, колегите съставят и повече фишове“, допълни Тенев, като допусна, че е възможно и да има увеличение на самия брой нарушители.

Значение

Камерите за следене на бус лентите бяха инсталирани през 2019 г., като дотогава те масово се ползваха от леки коли, които възпрепятстваха движението на автобусите на градския транспорт.

ВСИЧКО Е ПРЕДПОСЛЕДНО: Екостикерите не спират мръсните коли!

След инсталирането им нарушителите видимо намаляха, а по данни на Столичната община след въвеждането им спазването на графика на автобусите по линиите, които минават по бус ленти, се е увеличило.

Глобата за преминаване през бус лента е 50 лв. като един водач може да бъде глобен неограничен брой пъти.