0

С толичната община въвежда спирки "по желание" от утре, 13-ти август, съобщи зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев във фейсбук профила си.

Пътуващите с автобусите 1, 3, 4, 26, 27, 42, 58, 59 и 63 трябва да знаят, че е нужно да натиснат STOP/СТОП бутоните, за да не бъде пропусната спирката, на която искат да слязат.

Освен пътниците, които трябва да натиснат бутона, шофьорите също имат ангажимент да следят къде има хора за качване или за слизане. Всички спирки „По желание“ ще бъдат обозначени със стикери. В превозните средства също ще бъдат разлепени стикери, показващи как се уведомява шофьорът при желание за слизане.

В сайта на Центъра за градска мобилност в раздел "разписания" ще бъде публикувана информация за всяка линия, по която има спирки "по желание".

"Наесен ще предложа на Столичния общински съвет всички спирки на територията на Столична община да станат „По желание“ по примера на редица европейски държави", посочва Кръстев. Целта, по думите му, е да се повиши средната скорост на градския транспорт, с което да се оптимизират както разписанията, така и разходите по тези линии. С пропускането на спирки вече са били ускорени автобусни линии и по тях времето за пътуване е намаляло с до 10 минути, посочва Кръстев. Освен това спирките „По желание“ щели да допринесат за намаляването на вредните емисии, на градския шум и др.

Спирките "По желание" ще бъдат по маршрутите на:
- автобусна линия № 1 в участъка между Софийски околовръстен път и сп. „Кокалянско ханче“;
- автобусна линия № 3 в участъка от Софийски околовръстен път до сп. „ВЕЦ Пасарел“;
- автобусна линия № 26 участъка между сп. „кв. Гниляне“ и сп. „Хюндай България“;
- автобусна линия № 27 в участъка между сп. „с. Кътина“ и сп. „Хюндай България“;
- автобусна линия № 42 в участъка от сп. „ул. Китка“ до сп. „ул. Родина” и участъка от сп. „ул. Бор“ до сп. „ул. Суходолски път“;
- автобусни линии № 58 и 59 в участъка от сп. „ул. Синята скала“ до сп. „Начало село Владая“;
- автобусна линия № 63 в участъка между Софийски околовръстен път и местност „Златните мостове“;
- автобусна линия № 4 в участъка между Софийски околовръстен път и сп. „Кокалянско ханче“.