0

Н яма да е пресилено, ако кажа, че от 1.8 млрд. лв. от задлъжнялостта на „Топлофикация София“ сигурно 1 млрд. лв. от тази загуба са директна кражба. Това каза пред „Телеграф“ общинският съветник Борис Бонев. Според него разкритите до момента нередности са само по повърхността, която са разчовъркали. Бонев заяви, че положението в дружеството е много зле. „Там трябва да влезе международен независим одит, който да изрине всяка фактура, всяка бележка, за да стане ясно за какво става въпрос. Очаквам огромни злоупотреби. Очаквам огромни интереси, които са намесени. Очаквам хора на вход и изход по много от параметрите за доставки на различни консумативи, продажбата на електроенергия“, коментира общинският съветник.

Конкурси

Той коментира, че този четвъртък Столичният общински съвет ще гласува новите правила, по които да се провеждат конкурси за избор на ръководства на общинските дружества, защото до момента те са назначавани на партиен принцип. „Топлофикация София“ е едно от шестте дружества, на които трябва да бъде избрано ново ръководство. „Дружеството има управителен и надзорен съвет, те са с двустепенна система. При тях ще сменим надзорния съвет, който ще си избере управителния“, поясни той. Ако новите правила бъдат приети, цялата документация – бизнес план, протоколи и индивидуалните оценки на журито, ще бъде оповестявана публично, интервюто ще се излъчва на живо. „Не знам кой би бил против да сложим добрата репутация, която си има обективни измерители според националното законодателство като един от критериите“, добави Бонев.
На въпрос на „Телеграф“ в какъв период ще бъдат назначени нови ръководства в „Топлофикация София”, “Метрополитен”, “Столичен автотранспорт и електротранспорт”, “Център за градска мобилност” и “Софинвест” зам.-председателят на СОС Бойко Димитров заяви, че ако всичко върви без проблеми, първите назначения ще се случат в края на октомври, началото на ноември.