0

С редната заплата в София вече е на границата от 3000 лв. и остава доста над средната за страната, сочи анализ. В цели 224 общини през 2022 г. общественият сектор осигурява по-висока средна заплата от частния въпреки догонването на национално ниво през последните години. 

9000 лв. заплата за кмета на София, не била пипана 10 години

Още повече, в 42 общини той създава повече от половината заетост, пише в анализ на Института за пазарна икономика. 

Сектор 

В обществения сектор в София работят 142 хиляди души, в Пловдив 35 хиляди, във Варна - 27 хиляди. В столицата 627 хиляди души са в частния сектор, в Пловдив – 110 хиляди, във Варна – 97 хиляди.

ЗАКЪСАХА ГО: Гърците вече със заплати почти като нашите!

В София средната заплата в обществения сектор за 2022 г. е 2199 лв., а в частния - 2538 лв. В Пловдив, Варна и Бургас обаче средните „държавни“ заплати са по-високи от тези при частния бизнес.

Формират се ясно видими клъстери с по-високи заплати на частниците, отколкото в публичния сектор, около София, Пловдив, Габрово, Варна. 

Растеж 

Увеличаващата се преднина на публичния сектор в заетостта и заплатите в много местни икономики има значителни последствия за потенциала за растеж и бъдеща траектория на развитие. Най-важната е, че почти навсякъде в общия случай работата за държавата – било то в училище, в общината или пък в полицията – е по-привлекателна от тази в частния сектор, коментират от ИПИ.