0

Р екордна сметка за вода стресна варненско семейство Бояджиеви, което без да има басейн, трябва да плати на местното ВиК-дружество вода на стойност 6 285 лева. Според дружеството, семейството е изразходило 3 000 кубика вода за 3 месеца и половина. По думите на Димитър Бояджиев, неговите водомери са дистанционни. Той твърди, че не е виждал инкасаторката от месец май, съобщи bTV.

От ВиК - Варна изпратили техник на място, който да огледа водомера. След проверката са категорични, че по тръбите е преминало количеството от 3 000 кубика вода. „Имаме ангажимент да подадем до имота на потребителя дадено количество вода, а това как той ще го изразходва - ние не носим отговорност. По-вероятно е да е имало авария“, смята Виолин Лазаров, ръководител на отдел „Водомерно стопанство“ във ВиК - Варна. Въпреки това, водното дружество настоява навъртяната сметка да бъде платена. Семейство Бояджиеви обаче няма намерение да плаща такава вода, която не са консумирали и ще търси съдействие от адвокат и да потърси правата си в съда.

По този повод друг варненец, който си е имал проблеми с водното дружество, коментира, че от ВиК-Варна нямат представа колко са 3000 куб. м. вода. „Един месец цяло село да полива градините си, не може да изхарчи 3000 кубика. Вкарват те във филма на“ бюрокрацията, пък после въри се разправяй и оправяй“, добавя недоволният варненец. Той припомня още, че от „Водоснабдяване и канализация – Варна“ още от май 2000 година уведомиха варненци, че ще известяват абонатите си с просрочени задължения над 30 лв. с кратки съобщения.

Дружеството е с 51% участие на държавата, чрез МРРБ и 49% собственост на общините Аврен, Аксаково, Бяла, Варна, Вълчи дол, Девня, Дългопол, Провадия и Суворово. Обслужваният район е с население над 468 220 жители, което живее на територията на 12 общини с общо 158 населени места. Във фирмата работят 1 600 специалисти, работници и служители, които обслужват населението във Варненска област. Екипът на "ВиК - Варна" ООД поддържа и обслужва над 4 300 км. водоснабдителна мрежа, 1100 км. от която е на територията на града. 830 км. е изградената канализационна система. Общият брой на сондажите е 104. Водоснабдителните помпени станции са 130, канализационните помпени станции - 26, а общата инсталираната мощност на дружеството възлиза на 31 654 киловата. В действие са 10 пречиствателни станции за отпадъчни води.