0

С ъдът се зае с новата организация на движение по столичните бул. „П. Евтимий“, „Витоша“ и ул. „Фр. Нансен“. Това се случи, след като пътният експерт Диана Русинова обяви първо пред „Телеграф“, че ще заведе дело за случващото се там и ще сигнализира прокуратурата за разходването на над 1 млн. лева за реализирането на проекта. Той предизвика недоволство от страна на живеещите, които няколко пъти излизаха на протест с искане да се върнат отнетите паркоместа. Русинова обясни, че промяната нарушава шест наредби и два закона.

ПАК АВТОРЕВОЛЮЦИЯ: Таксиджии блокират София!

Паркирането по Витошка - грешно!

Реорганизациите на движението по „Витоша“ и „Патриарха“ отиват на съд!

СЛЕД ПРАЗНИЦИТЕ: Паркоместа и велоалеи промениха движението по ключови столични булеварди (ВИДЕО)

След като не успяхме да открием кмета Васил Терзиев, няколко дни по-късно той коментира казуса по време на откриването на 14-ия софийски фестивал на науката. Той заяви, че застава зад решението и според екипа му няма нарушения, а ако такива бъдат открити, съдът ще излезе с решение. „Ако падне решението в съда, ние сме доказали, че се съобразяваме с решенията на съда и ги изпълняваме. Четем законите, четем разпоредбите и ако падне, ще се промени“, коментира Терзиев. Кметът добави, че търсят къде да се реализират подземни паркинги, като вече има няколко локации, но не може всичко да стане по едно и също време. Лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев каза пред „Телеграф“, че тази година започва проектирането на част от 17 нови паркинга в града, като до края на мандата се надява да бъдат изградени повече от планираните.

Терзиев призна, че диалогът с гражданите е можело да премине по по-различен и добър начин. „Отчитам някои пропуски от наша страна и ще се поправим, още по-рано да се започне да се говори“, обеща той и подчерта, че този проект не е нова идея на „Спаси София“ или на кмета, а е заложен в плана за устойчива градска мобилност от над десет години и е препотвърден в различни доклади на чужди архитекти, които са се занимавали с градоустройство на градовете.

Днес комисията по транспорт в СОС ще заседава извънредно, като председателят й Иван Таков е изискал да се представят всички документи по случая.