0

О бщина Пловдив ще въвежда нови правила за достъп на автомобили в Архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“. Това стана известно след проведената в Общинския съвет работна среща между заместник-кмета по транспорт Тодор Чонов, директора на общинско предприятие „Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов, директора на Общинска охрана Димитър Палашев, директора на Общинска полиция инспектор Тодор Боюклийски, общински съветници, живеещи и бизнесмени от Стария град.

Искаме да изпразним Стария Пловдив от автомобили и да го напълним с хора и за това е необходимо да ревизираме колите, които имат достъп до резервата, коментира Чонов. По думите му това може да стане, като живеещите и хотелиерите подадат нови заявления за влизане и се отсеят онези, които няма да бъдат допускани.

Някои от живеещите в Стария град предложиха да се въведе престой с ограничено време, какъвто е създаден за родителите, водещи децата си в детска градина „Щурче". Те имат 30 минути, в които да влязат в резервата, да оставят децата си на градина и да напуснат. Подобна система може да се въведе и за зареждане на търговските обекти, но да имат 40 минути примерно, заради разтоварването, предложи общинският съветник от „Съюз за Пловдив" Владимир Темелков. Друго предложение гласеше гостите на хотели в Стария град да използват като буферен паркинга на ул. „Четвърти януари". Във втората половина на септември ще се проведе втора такава среща, съобщи БТА. 

В Старинен Пловдив може да се влезе от две места - улиците "Съборна" и „Петко Р. Славейков“. Улица „Цанко Лавренов“ е само изход. На всички има монтирани електронни бариери. Достъпът се осъществява чрез електронни карти и е за пловдивчани, които имат постоянна адресна регистрация в архитектурно-историческия резерват или са собственици на хотели, заведения и магазини. Посредством софтуер камерите разпознават номерата на автомобилите и бариерите се вдигат автоматично. В резервата може да влязат и коли с предварителна заявка до Община Пловдив. Обикновено това се случва при организирани събития като сватби, кръщенета, фестивали.