0

Н ова глоба се въвежда в столичния градски транспорт от следващия месец, стана ясно от съобщение на Центъра за градска мобилност.

От 1 януари 2023 г. валидирането на превозните документи в целия транспорт, не само в метрото, е задължително. С какъвто и документ да пътувате – карта или електронен билет, валидирайте го при качване на сините устройства. Щом светне зелено, вече сте редовен пътник. И при проверка няма да плащате санкция от 3 лева, обясниха от ЦГМ.

„Защо да се валидирате? Това е Вашата застраховка. Валидацията е и информация за нас как пътувате, а ние променяме времето и честота на превозните средства.“, добавят от центъра.

Освен това от 1 януари хартиените превозни документи за градския транспорт се спират от продажба. Става въпрос за картата за еднократно пътуване от 1,60 лв., картата с талони за 10 пътувания от 12.00 лв. и хартиената еднодневна карта за всички линии от 4,00 лв. Тези документи ще важат до 1 март 2023 г., като след тази дата неизползваните ценни образци няма да подлежат на замяна, както и за тях няма да се възстановяват суми, предупреждават от ЦГМ. На тяхно място се въвеждат нови, електронни еквиваленти. Това са електронните билетите за време "30 +" и "60 +". Цената на "30 +" е 1,60 лв. като за тази сума пътникът може да се прекачва на повече от едно превозно средство. Според анализите на ЦГМ продължителността на едно пътуване най-често е около 30-40 минути.

От 1 януари 2023 г. отпадат и някои от предлаганите досега абонаменти:
    • Тридневна карта за всички линии;
    • Месечна за една линия наземен транспорт;
    • Месечна - за метро;
    • Месечна - метро „плюс" - за метро и една линия наземен транспорт; 
    • Тримесечна - за всички линии;
    • Шестмесечна - за всички линии;

Заредените абонаменти могат да се ползват до крайния срок, за който са издадени, но не по-късно от 31.12.2023 година, посочват от ЦГМ.

Промяна ще има и в превозните документи за метрото, като от 1 януари 2023 г. се спират от продажба електронните карти, заредени за 10 еднократни пътувания с метро на цена 12,00 лева. Пътниците, които са заредили своите карти преди тази дата, ще могат да използват закупените билети до 31.03.2022 година.

Електронните превозни документи се въвеждат, след като през юли Столичният общински съвет утвърди промени в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.