0

З а първи път в столичния квартал „Дружба“ ще бъде издигната близо 10-метрова елха. Тя ще се намира до Дома на културата „Искър“ и ще остане там до 9 януари 2024 г. Това обяви пред „Телеграф“ новоизбраният кмет на район „Искър“ Ясен Русев. Той добави, че в понеделник, по време на официална церемония ще бъдат запалени светлините й. „Диаметърът й долу ще е 2-3 метра и нагоре се събира като конус. Ще бъде отрупана със светещи гирлянди, с жълти и червени топки. До елхата ще има и впряг на елени, които вечер ще светят“, разказа той. Освен това ще бъде поставена и кутия, в която малки и големи ще могат да пуснат писмата си до Дядо Коледа. 

Трамвай

На 18 декември в 15.00 часа от пл. „Възраждане“ ще потегли коледният ретро трамвай в града, а 30 мин. преди това децата от 3-ти А клас при 38-о ОУ "Васил Априлов" ще дадат старт на инициативата, която се провежда за 11 поредна година, с изпълнение на няколко коледни песни. Трамваят ще се движи до 22 декември в часовете от 15 до 19 часа. В него пътниците ще могат да си поговорят и да се возят в компанията на Дядо Коледа и Снежанка, а за всички малчугани ще има и подаръци. Ретро возилото  ще тръгва на всеки кръгъл час от пл. „Възраждане” и ще спира на пл. „Македония“, пл. „Гарибалди”, пл. „Славейков”, бул. „Васил Левски”, УАСГ и пл. „Журналист“. Организаторът предупреди, че заради ограничения капацитет на мотрисата ще бъде допускан само по един възрастен придружител с едно или повече деца.

Тържественото откриване започва в 14.30 часа с две коледни песнички на децата от 3-ти А клас при 38-о ОУ "Васил Априлов" с класен ръководител г-жа Николинка Ганчева.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 година.

Идея

Освен ретро трамвай има идея по пътищата из София да се движи и реставриран "Икарус". Той е част от идеята на общинския съветник Карлос Контрера за атракционни пътувания в града. Към момента предложението е на бюрото на кмета Васил Терзиев, който трябва да каже последната си дума. Ако тя е в подкрепа на идеята на Контрера и експерта от комисията по транспорт Марио Евстатиев жителите и гостите на столицата ще могат да се возят на атракционната линия от 18 до 24 декември т. г. “Червеният дракон“ ще се движи на всеки кръгъл час от 12 до 17 часа с начална и крайна спирка на пл. "Свети Александър Невски".