0

С толичната улица „Граф Игнатиев“ да се преименува на ул. "Свободна Украйна". Това е новото предложение на независимия общински съветник Методи Лалов. Миналата седмица той предложи Паметникът на съветската армия да се опакова с непрозрачна материя.

В мотивите към доклада до Столичния общински съвет пише, че граф Игнатиев е „изразител на руските имперски интереси и е работил срещу независимостта на Българската православна църква и срещу свободата на България“. 

Лалов подчертава също, че графът, който е бил посланик на Русия в Цариград и изиграва роля за започването на Руско-турската война, е имал също толкова съществена роля и за обесването на Васил Левски. Граф Игнатиев настоявал Апостола да бъде съден от специален съд и самият той участвал в определяне на състава му. Според Лалов обозначаването на знаковата за столицата ни улица с името на граф Игнатиев е оскърбление за българите. В контекста на войната в Украйна пък като израз на съпричастност Лалов предлага улицата да се казва „Свободна Украйна“.

В последните години периодично се иска преименуването на улицата. Още по време на основния ремонт през 2018 г., който предизвика както положителни, така и много отрицателни реакции, инициативен комитет пусна подписка с искане да се върне старото име на улицата „Самоковска“. Така тя е била именувана след Освобождението, защото посоката е на североизток към Самоковския мост над Перловската река. В подписката са се включили над 3000 души, но до разглеждане в СОС така и не се е стигнало.

„Ако Методи Лалов е внесъл вече доклада си в Столичния общински съвет, той, разбира се, ще бъде разгледан по надлежния ред. Преди това обаче би трябвало да проведе нужните дискусии с историци, общественост и бизнес, на които бих присъствала и аз“, коментира Малина Едрева, председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие.   Комисия по образование, култура, наука и културно многообразие