0

О т понеделник, 14 февруари, всички ученици в столицата се връщат присъствено в клас при тестване веднъж седмично. Това реши на днешното си заседание Областният кризисен щаб, съобщи областният управител на София Иван Кючуков

Решението е взето на базата на намаления брой заразени преподаватели и ученици, който се отбелязва след ваканцията, съобщи Кючуков. От същата дата се подновява и плановият прием в болниците, както и извършването на планови операции.

От 10 февруари няма да се изисква вечерен час за нощните заведения, но те ще трябва да работят с ограничен до 50% капацитет. Изискването за зелен сертификат за служители и клиенти, както и осигуряване на дистанция от 1,5 м между масите. Новите мерки влизат в сила от полунощ тази вечер или довечера дискотеките ще могат да работят законно.

Разхлабването на мерките идва след спада на заболеваемостта от COVID-19 в София. На заседанието на Щаба следващата сряда ще бъде отчетено дали разхлабването на мерките не е довело до влошаване на епидемичната обстановка и, ако се окаже така, ще се решава дали мерките да не се затегнат отново.