0

М айка и син са живеели в апартамента, от който е тръгнал пожара в центъра на София.

Жената развила психическо заболяване, злоупотребявала е и с алкохол. Между двамата често избухвали скандали, което накарало съседите им да помислят, че става въпрос за поредния такъв.

Това разказа пред „Телеграф“ Миряна Пенчева, която живее в съседната сграда.

„Водят по-скоро скитнически начин на живот. Не са хора, които разполагат с пари“, каза още свидетелката на пожара.

„Моят съпруг е спал. Изведнъж е чул шум все едно от тенджери, а след това се оказало, че са от пукнати стъкла, които са паднали долу от високата температура. После е видял през балкона пожара. Нашият балкон гледа точно в апартамента, от който е започнал той. Имаме пряка видимост от 4 метра“, разказа тя и допълни, че покривът на горящата сграда лумнал като факла.

„Казах на мъжа ми да подаде сигнал на 112 и той го направи. Действително в 5.36 часа е отразено, че сме подали сигнала. След което хукнахме навън към улицата и от там наблюдавахме през цялото време пожара. На практика гасенето започна около 6.30 часа. Очевидно преди това пожарникарите са евакуирали хората“, каза още Пенчева.

Тя допълни, че на последния етаж на сградата живеела възрастна жена, която била полусляпа. Тя е една от жертвите, а другата е собственичката на апартамента, от който тръгнали пламъците.

Както вече писахме пожарът избухна тази сутрин на третия етаж на сграда между улица „Хан Аспарух“ и булевард „Витоша“. От МВР съобщиха, че има две жертви – жени.

Красимир Димитров от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община съобщи, че 15 души са евакуирани от сградата. Има и един тежко пострадал, който е настанен в „Пирогов“.