0

Ж ителите на столичния квартал „Лозенец“ подеха инициатива за поставяне на камери на „Черни връх“ в участъка между булевардите „България“ и „Джеймс Баучър“. В интернет тръгна петиция с искането, а поводът е жестоката катастрофа пред хотел „Хемус“, при която загинаха две момичета на 22 и 26-годишна възраст.


 

Трагичният инцидент беше предизвикан от бившия футболист Георги Семерджиев, който с луксозното си Audi Q7 се ударил първо в такси, а след това и асансьора на метростанция „Европейски съюз“. В резултат на това возилото му се разцепило на две и ударило пешеходките.

След това беше установено, че Семерджиев е бил с отнета книжка и управлявал МПС с фалшиво свидетелство от Швейцария. На возилото му имало полицейска лампа, а вътре в него – палка.

„За жителите в района на Лозенец в близост до бул. “Черни Връх” е добре позната тенденцията, участъкът на булеварда между НДК и метростанция “Джеймс Баучер” да се използва като състезателно трасе, особено в късните часове.

Липсата на мерки за контрол и последствия за нарушителите на правилата за движение в този участък може да се тълкува като фактор, директно допринесъл за катастрофата, отнела живота на две невинни млади жени във вечерта на пети юли 2022 година“, пишат авторите на петицията.

С нея се призовават Столична Община и всички други компетентни органи в срок до 3 месеца да проектират и започнат процеса по монтиране на камери и изграждане на обозначени изкуствени неравности с цел ограничаване на скоростта в опасния участък.

„Тези мерки ще бъдат с цел създаване на условия, възпрепятстващи високата скорост и предпазващи всички участници в пътното движение, включително и пешеходците на тротоарите“, казват още инициаторите.