0

С офиянци летят към изходите на София с 500 автомобила в минута. Такова бе положението по изходните артерии на столицата в четвъртък следобед, а очакванията са трафикът дори да се засили в петък сутрин.

Очакванията са заради малко по-разхлабените мерки по празниците тази година спрямо миналата пътуванията да са повече. Градът вероятно ще бъде напуснат от поне половин милион столичани, запътили се към роднини по родните си места с кола, автобус и влак. „Очаква се основните пътувания да бъдат насочени към близки, роднини и приятели. Също така къщи за гости, семейни хотели, балнео-, спа и уелнес центрове и планинските курорти“, каза за „Телеграф“ Румен Драганов от Института за анализи и прогнози в туризма.

Освен днес, се очаква в петък и 31 декември да са дните с най-интензивен трафик. От МВР предупредиха за допълнителни екипи на Пътна полиция по основните направления в цялата страна. Ще се следи за превишeна скорост с мобилни камери. При необходимост пътните екипи ще взимат мерки, за да не се стига до задръствания, там, където е необходимо. В самите празнични дни ще се следи за употребата на алкохол, наркотични вещества в малки населени места, курортни комплекси и селища.

От БДЖ обявиха, че ще осигурят близо 11 000 допълнителни места за предстоящите коледни и новогодишни празници. За тази цел ще бъдат увеличени с допълнителни вагони съставите на влакове по основните направления. Това са маршрутите между София и Варна, Добрич, Бургас, Пловдив, Горна Оряховица, Русе, Лом, Видин, Благоевград и Петрич.

Същевременно министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев поиска съдействие от Министерството на вътрешните работи за допълнително наблюдение на железопътната инфраструктура по време на предстоящите празници, съобщиха от пресцентъра на министерството. Повод за искането са зачестилите случаи на умишлено поставени предмети на железопътните релси, които са сериозна предпоставка за инциденти.