0

К оя работа е подходяща за активните пенсионери и къде те биха могли да продължат трудовия си път, отговор ще търси проектът „ARGENTUM: стратегически компетенции за сребърна икономика“. Партньор на международния проект е направление “Дигитализация, иновации и икономическо развитие” на Столичната община. ЕК вече го е одобрила и този месец са започнали първите дейности по него.

Активни

Сребърната икономика обединява икономически дейности за хората над 50-годишна възраст. Предвид бързото застаряване на населението у нас и фактът, че 18% от жителите на столицата са над 65 г., тя ще се развива интензивно в следващите години, тъй като активното остаряване в добро здраве предизвиква възрастните да работят по-дълго и да живеят независимо. Ще се създават и възможности за квалификация, включително с висококвалифицирани работни места.

Дейностите по проекта предвиждат работни срещи, в които бизнесът и институциите ще се обучават в създаването на иновативни услуги за възрастни в областта на информационните технологии, здравеопазване, туризъм, свободно време и т.н.

Включване

Ще бъде създадена и високотехнологична платформа за електронно обучение, свързано с темата „Сребърна икономика“. Първият в Югоизточна Европа клъстър в тази сфера ще насърчи дигиталното включване на възрастните хора. Като партньор в проекта Столичната община ще участва във всички дейности, но ще е водеща при създаването на онлайн курс за местните власти, в който те се насочват, как да предложат подходяща работа за пенсионери, което ще им даде възможност да продължат да живеят активно и да са полезни на себе си и на обществото.

Европейската асоциация за иновации и растеж InnoGrowth е координатор на проекта, а партньори са организации и учебни заведения от Италия, Испания и Латвия и Литва.