0

Б изнесменът Илон Мъск разкри, че компанията му Neuralink за първи път е имплантирала микрочип в мозъка на човек.

Милиардерът съобщи, че краниектомия е преминала успешно и лекарите са прикрепили устройството в главата на неназованото лице в неделя. Той обяви, че микрочипът се казва „Телепатия“ и се надява, че ще позволи на потребители с увреждания като на Стивън Хокинг да "комуникират по-бързо".

„Първият човек получи имплант от Neuralink вчера и се възстановява добре. Първоначалните резултати показват обещаващо откриване на невронни шипове", написа Мъск в X в понеделник.

Той каза още, че устройството "позволява контрол на вашия телефон или компютър, а чрез тях и на почти всяко устройство, само чрез мислите ви".

Той добави: „Първите потребители ще бъдат тези, които са не могат да използват крайниците си. Представете си, че Стивън Хокинг можеше да комуникира по-бързо отколкото го правеше. Това е целта“.

Neuralink обяви през септември, че скоро ще започне изпитание при хора, за да оцени безопасността на своя имплант. Преди това компанията тестваше устройството върху маймуни. Експериментите на Neuralink обаче не са приети особено положително по света. Много учени изразиха етични опасения, както и скептицизъм за успеха на начинанието. Имаше и опасения за безопасността, тъй като микричипът използва литиева батерия, която може да е вредна за мозъка.