0

В днешно време почти всичко може да се купи с пари, само не и здравето и положителните емоции. А тези двете даже са свързани. Оказва се, че силните екстремни приключения гонят отрицателните емоции и стреса като в поговорката клин – клин избива. За щастие пролетно-летният сезон предлага изобилие от такива преживявания, които можем да подарим на себе си и близките си. А ето и само някои от тях, които, дори веднъж направени, се помнят за цял живот.

В днешно време почти всичко може да се купи с пари, само не и здравето и положителните емоции. А тези двете даже са свързани. Оказва се, че силните екстремни приключения гонят отрицателните емоции и стреса като в поговорката клин – клин избива. За щастие пролетно-летният сезон предлага изобилие от такива преживявания, които можем да подарим на себе си и близките си. А ето и само някои от тях, които, дори веднъж направени, се помнят за цял живот.

Родео

Тексасците си имат родео, а ние - рафтинг, с който ще забравите за Ковид-19 и всякакви негативни емоции. Така се шегуват фенове на този воден спорт, чийто сезон вече започна. За малцината, които не знаят, това е екстремно спускане с лодка по буйна (например придошла от снеготопенето) река. Успешното справяне с препятствията и бързеите зависи най-вече от екипната работа на отбора и гребането в синхрон. Лодките са 8-9-местни. Гидове разказват, че все повече хора комбинират забавлението с различни поводи като абитуриентски балове, момински и ергенски партита, рождени и именни дни. При този тип забавление реално почти няма риск, стига да се спазват инструкциите за безопасност и добрата екипировка. Все пак, ако паднете зад борда, се застава в позиция бодирафт – тялото е отпуснато, носено от спасителната жилетка, а краката са в посока на течението, за да може да реагирате при някакво препятствие, докато ви издърпат на лодката.

Спускания се предлагат по няколко реки в България, но която и да изберете, адреналинът е гарантиран, тъй като точно сега водите все още са бързи заради дъждовете и топящия се в планините сняг. Маршрутите варират като дължина, но не повече от 12 км. Предлагат редуване на бързи с по-спокойни води, при които може да се отдадете на спиращите дъха природни гледки.

Рай

Река Струма, в района на Кресненското дефиле, е истински рай за този вид спорт. Класът на трудност е между 2 и 4 по шестобалната система, при което ще удряте вълните и ще подскачате като професионалисти. Река Арда също предлага комбинация от забавления и чутовни гледки. Спускането е от язовир „Бели Лом“ до яз. „Кърджали“, като се минава през Дяволския мост (най-големия каменен мост в Родопите).

Река Искър в района на Искърското дефиле се смята за по-подходяща за деца и възрастни хора заради по-спокойните си води. Може да се полюбувате на различни природния образувания като лъкатнишките скали, а стартът обикновено се дава от гара Бов.

Пенливите води на Места в тесния пролом Момина клисура също са отлично място за любителите на рафтинга. В най-красивата и най-тясната част на пролома, на един от непристъпните зъбери, се извисява средновековната българска крепост Момина кула.

Която и река да яхнете, приключението е повече от достъпно и се предлага срещу 50 лева на човек, като в тази сума в повечето случаи влиза ползване на екипировката - неопренов костюм, каска, спасителна жилетка, гребло и неопренови боти. Ако желаете да документирате своя подвиг, то снимките и видеото се заплащат допълнително.

Страх

Скокът с парашут е страшен само първите 100 пъти, казват с усмивка инструктори. У нас се предлагат два вида, които в последно време стават все по-достъпни в ценово отношение. Тандемът струва около 300 лева и е най-лесният. При него скачате с опитен парашутист и, общо взето, сте като раница на гърба му - той върши почти цялата работа от скока от самолета до най-подходящия момент за отваряне на парашута. Е, все пак ще трябва да минете инструктаж как да държите аеродинамична поза при свободното падане, която ще позволи да се реете като птичка максимално дълго. Вторият вид скок е соло. За него се минава курс, а изпълнението след това се извършва самостоятелно, но в присъствието на двама инструктори. Като орлици те ви пазят през цялото време, докато не видят, че парашутът ви е разтворен, а след това дават насоки за приземяването по радиостанция. Иначе всичко започва с изкачване със самолет на поне 3500 метра височина, което трае около 15 минути. След това падането е всичко на всичко около 50 секунди със скорост от 240 км в час. След отварянето на парашута в зависимост от ветровете ще се реете поне 5 минути. Цената на това удоволствие с теорията и наземната подготовка излиза около 600 лева. Ако пък се запалите, може да изкарате 3-дневен курс и да извадите лиценз за скайдайвър и да си скачате сами. Цялата програма с необходимите скокове струва между 4 и 5 хиляди лева.

Балон

Доста по-спокоен е полетът с балон. От 5 юни 1783 г., когато братята Монголфие издигнаха първия над Париж, до днес хората продължават да мечтаят да се реят във въздуха, гледайки земята от птичи полет. У нас това е постижимо не само сега, а целогодишно на доста приемливи цени. Например за 30-минутен полет в група в ролята на аеронавти ще платите около 130 лева. Предлага се още и ВИП пакет, който е идеален за семейства и влюбени гълъбчета – 360 лева за час. Не са рядкост случаите, при които в коша на височина над 1000 метра се леят шампанско и сълзи, докато се правят предложения за брак. На борда се сервират кафе и различни лакомства. А за онези, които са фенове на бънджи скоковете и са обиколили всички мостове у нас, то могат да надградят, като скочат с ластично въже от балон. Тази тръпка е почти двойно по-скъпа от мостовите скокове и излиза около 140 лева.

Парапланер

Разработен на базата на спортните парашути, парапланерът е крило, което се напълва с въздух от въздушния поток и после се рее свободно. У нас се предлагат полети с двуместен парапланер с водач, с които ще се реете като птички. Панорамният трае около 15-20 минути и излиза около стотарка. Друг вид е прелетът с продължителност до 1 час и струва 120 лева. При него могже да се измине разстояние и до 30 километра, ако хванете подходящите въздушни течения. За търсачите на адреналина се препоръчва акро-пакетът. Той е с двадесетина лева по-скъп, но ще изпълнявате акробатични номера, досущ като въздушните асове.