0

Ж ените, които имат желание да забременеят, трябва да спят минимум 8 часа в денонощието на тъмно. Изкуствената светлина, недостатъчният сън и късното лягане вечер, може да повлияят на плодовитостта на жената, показват данните от ново проучване.

От изследването се разбира, че тъмнината има ключова роля за увеличаване шансовете за забременяване на жените. Причината е, че хормонът мелатонин, който се произвежда в тъмнината, пази яйцеклетките от стрес, като всяко включване на лампите през нощта се отразява върху производството на хормона.

Необходимо е светлините да са изключени, както и телевизорите и компютрите.

Данните от проучването показват, че мелатонинът предпазва яйцеклетките от свободните радикали. Това са молекули, които тялото произвежда. Специалистите смятат, че редуването на светлина и тъмнина обърква биологичния часовник на жените.

Тези съвети трябва да се следват и от бременните жени, особено в последното тримесечие преди раждането. Излагането на светлина може да доведе до недостиг на мелатонин, достигащ до мозъка на бебето, и да доведе до потенциални проблеми със здравето му на по-късен етап.