0

И зчезващият пръстен бе любимият и може би последен фокус, изпълняван пред публика от великия Астор (1943-2022). Това разкриха пред „Телеграф“ приятели и комшии на илюзиониста, които отново си спомниха за него по повод 40 дни от кончината му.

Представления

Асът на магията показвал номера пред децата от квартала. Импровизираните представления се случвали, докато разхождал своето кученце в района на ул. „Св. Наум“,  резиденция „Лозенец“ и бул. „Джеймс Баучер“. Любимо място на шуменеца всъщност бил един паркинг на бул. „Черни връх“, в близост до автобусната спирка в посока Студентски град. „По правило там се събират по-млади хора. Когато минеше някое детенце, той го викаше с благ глас да му покаже една истинска магия. След това вадеше пръстена, слагаше го на показалеца си, който лапаше, а пръстенът тутакси изчезваше. В същото време Астор показваше как го гълта и издрънчава в корема му.  Когато вадеше пръста от устата си, наистина нямаше и следа от халката. В следващия момент някак си тя отново се появяваше на ръката му пред слисаните погледи на малки и големи“, разказват очевидци.

Чудо

Децата греели от щастие при вида на необяснимото чудо. Когато е бил в настроение, Астор изпълнявал номера и пред гостите на хотела си, намиращ се в квартала. Хора, ходили там, споделят, че преди време ресторантът на комплекса предлагал засукани арменски блюда. Истинската изненада за всички настъпвала, когато от малката импровизирана сцена се появявал неотразимият Астор с наметало и цилиндър и започвал да изнася бутиково представление.  

Холивуд

Приживе самият фокусник разказваше, че идеята за магическия  хотел взел от Холивуд. Там при един гастрол попаднал в Магически замък, където се вихрели фокуси, но имало и стаи за преспиване. Така Антраник, както е рожденото име на мага, решил да направи нещо подобно и в България. С Щатите е свързан и най-големият връх в кариерата на фокусника, навъртял над 16 000 представления. В Питсбърг, Пенсилвания, през лятото на 1981 г. той печели „Златен Оскар“ в магическото изкуство, награда, с която все още никой европеец не може да се похвали. Тогава Астор победил всички 52-ма конкуренти от цял свят, когато започнал да вади от една кърпа пълни чаши до безкрай. Започнал с малките съдове, минал през бутилки с шампанско и накрая стигнал до стъклени туби от по 10 литра.