0

А рхеолози пресъздадоха лицето на владетелка, управлявала в пустинна долина в Перу в древността, предаде Ройтерс.

Тя е починала на 20 до 29-годишна възраст преди 1700 години. Тялото й, покрито със сложни татуировки, е погребано заедно с оръжия и златни предмети.

Лицето на древната жрица Дамата от Као бе пресъздадено от археолози в Перу с помощта на 3D технология и съдебна археология. Репликата е изградена въз основа на черепната структура и етнографско изследване. За създаването й бяха необходими 10 месеца.

Министърът на културата Салвадор дел Солар Лабарте каза, че целта е светът да се запознае с едно от най-добрите археологични открития на Перу и да припомни на жителите на страната за богатото им културно наследство.

"Сега можем да покажем на света лицето й, лице, в което ние перуанците виждаме себе си", добави той.

Откриването на мумифицираните останки на Дамата от Као през 2005 г. промени представата, че цивилизацията Мочика, обитавала долината Чикама от 100 до 700 г. сл.Хр., е имала патриархална система.

Археолозите вярват, че жрицата е починала от усложнения при раждане, но е живяла пълноценен живот. Ръцете и краката й били покрити с татуировки на змии, паяци и други свръхестествени мотиви.
Мочика са строили напоителни канали, за да отглеждат земеделски култури в пустинята и са изработвали керамични и златни предмети.

Възстановката ще бъде изложена в министерството на културата на Перу до 16 юли, а след това - в музея "Ел Брухо".