0

Б ългарски апарат ще бъде изстрелян през септември с мисия на Европейската космическа агенция, за да изследва Марс. Европейският робот за бъдещата космическа мисия „ЕкзоМарс“, който ще сондира в дълбочина марсианската почва, е готов за старта си през септември, съобщи Европейската космическа агенция.

Български апарат ще бъде изстрелян през септември с мисия на Европейската космическа агенция, за да изследва Марс. Европейският робот за бъдещата космическа мисия „ЕкзоМарс“, който ще сондира в дълбочина марсианската почва, е готов за старта си през септември, съобщи Европейската космическа агенция.

„Това е един спектрометър, дозиметър на космическа радиация. Неговата задача е да измерва нивото на дозите и потоците на космическа радиация по пътя на апарата до Марс и след като кацне на повърхността на планетата“, обясни пред бТВ проф. Йорданка Семкова от Института по космически изследвания и технологии към БАН.

Вторият етап на мисията „ЕкзоМарс“ включва един ровър и една платформа, която трябва да кацне там. Нашият дозиметър от серията „Люлин“ ще бъде на платформата“, обясни проф. Семкова.

„Разработката на космическите прибори отнема относително дълго време, това е валидно и за този апарат, защото минават множество тестове, проверки и изпитания. Подобен на този апарат вече е събирал данни за радиацията“, отбеляза тя. „Дозиметрите от серията „Люлин“ имат дълга история, първият е създадено още през 1988 година във връзка с полета на втория български космонавт Александър Александров и от тогава от тази серия дозиметри летят на множество апарати към Луната, към Марс“, каза проф. Семкова. По думите й има и нови проекти.