0

В Синеморец отбелязаха Богоявление отново по стар стил - на 19 януари. В церемонията по спасяването на кръста, хвърлен от ахтополския свещеник Йордан в ледените води на залива Бутамята, се пуснаха 8 души. Сред тях отново беше и най-възрастният рибар и председател на Инициативния комитет по честването на християнския празник Янко Янков. Той навърши 91 години на 25 октомври 2017 г. Тогава спря цигарите, за да се подготви за изпитанието и ги замени с лукчета, от които изсмука стотици.

За ритуала обаче беше в отлична форма и пак показа, че възрастта не е пречка дори за подобни екстремни изпитания. Макар че по този показател може би е достоен за книгата на рекордите "Гинес".

Първи кръста хвана Красимир Филипов, който го подаде, както е по традиция, на най-възрастния - бай Янко, а той го подхвърли пък на следващия - Данчо Корков. Церемонията се проведе пред над 50 зрители, сред които и гости от Царево.

Кръстът лети към ледените води, а

"Водата беше студена, по брега имаше и лед, но този път се чувствах чудесно, сподели след като излезе от морето бившият летец навигатор, о.р. полковник от ВВС Янко Янков. - Никакъв студ не съм усетил, макар че температурите бяха минусови сутринта. Бях добре подготвен с масаж и намазване с мас от сина ми Румен, който е лекар. - Искам обаче да подчертая, че не аз съм сензацията на това събитие. Много важно че бай Янко пак се хвърлил във водата на тези години. Важно е, че запазихме традицията, че за трети път след 67-години прекъсване се проведе ритуалът. Това трябва да се помни."

Отец Йордан от Ахтопол благослови участниците в ритуала и техния доайен Янко Янков (вляво).

Янко Янков призна, че час след излизането от морската вода е запалил пък цигара и се е сгрял с малко бренди. После, заедно с другите участници в церемонията са направили традиционната обиколка из селото, където са били посрещнати във всяка къща, в която по това време е имало обитатели.

На въпрос защо всяка година, откакто организира празника, в медиите му прибавят поне по една година над реалните, Янко Янков отговори: "Не зная какво целят журналистите. Може би им се струвам млад за такова изпитание. Аз съм готов да продължа и догодина, така ще догоня възрастта, на която ме пишат."

Още през миналата година Инициативният комитет по честването на Богоявление в Синеморец изпрати с писма покани до всички държавни ръководители и до патриарха да посетят ритуала. Отговор с положителна оценка на събитието се получи само от секретариата на президента Радев, с извинение, че той няма да може да присъства.