0

16-годишният Мак Ръдърфорд излетя от летище София Уест край Радомир в опит да стане най-младият човек, самостоятелно обиколил планетата със самолет. Сега рекордът се държи от 18-годишния британец Травис Лъдлоу, а при момичетата първенец е сестрата на Мак, Зара, която записа постижението си преди няколко месеца.

Пътуването на Мак се очаква да продължи близо три месеца, а първата спирка е италианското градче Трапани. Подготовката за полета на Мак, който е с британско-белгийски произход, започна малко след края на пътуването на сестра му. Момчето се вози с ултралек самолет Shark с маса 325 кг и способен на скорост до 300 км/ч. Мак ще премине през въздушното пространство на десетки държави на 5 континента, като идеята е всеки ден да нощува на различно място, ако метеорологията го позволява. Очаква се Мак да приключи пътешествието си в края на юни в София.

Както полетът на Зара, така и този на Мак, са с основен финансов спонсор - кюстендилския IT предприемач Димитър Димитров. Според него единственият въпрос, който задал на Мак при решението да го спонсорира, бил: "Какво би било посланието, което искате да предадете на света по време на вашите 15 минути слава?“. Отговорът "Искам да намеря ярки млади момичета и момчета, които са измислили или създали полезни неща, и да ги поставя в центъра на вниманието. Те го заслужават" бил достатъчен на Димитров да отвори портфейла. Два месеца по-късно полетът вече е факт. Вчера на пистата Мак получи от феновете си подарък плюшено мече, което мигом кръсти Миша и взе на борда със себе си.