0

З емята ще има близка, но безопасна среща с астероида 2022 ES3 в неделя. Разминаването между космическата скала и нашата планета ще може да наблюдаваме на живо чрез виртуален телескоп. Астероидът ще премине на около 334 000 км от Земята.

Обект

Виртуален телескоп пък ще го покаже на живо точно по време на прелитането. Предаването на живо ще започне в 18,30 часа в неделя. Прелитането на небесната скала покрай Земята може да наблюдавате на сайта www.virtualtelescope.eu. Астрономите от Националната обсерватория Кит Пийк в Аризона откриха космическата скала на 7 март. Според базата данни на NASA за малки тела астероидът има приблизителен диаметър между 10 и 22 метра. Дори сблъсъкът на Земята със сравнително малки астероиди могат да имат сериозни последици. През февруари 2013 г. астероид, който НАСА описа като "с размер на къща", избухна в небето над руския град Челябинск, след като влезе в земната атмосфера с около 40 000 мили в час. При експлозията се образува ударна вълна, която потроши прозорците на сградите в обсега от над 200 квадратни мили. Около 1600 души са ранени най-вече поради счупени стъкла според НАСА. Офицерът по планетарната отбрана на агенцията Линдли Джонсън го нарече „космически сигнал за събуждане“.

Тест

Астрономите не очакват скорошен сблъсък на Земята с астероид. Въпреки това следят зорко повече от 28 000 обекта, които ще преминат покрай Земята, докато пътуват през Слънчевата система. Около 900 от тях са с размер над един километър. Учените се подготвят за бъдещото събитие, при което астероид ударя Земята. Тестът на НАСА за пренасочване на астероиди (DART), който стартира тази година, ще включва удар на астероид с космически кораб далеч от Земята, за да се види дали хората могат да отклонят потенциално опасна скала от пътя в бъдещето, ако изчисленията на астрономите показват, че тя ще удари нашата планета. Очаква се космическият кораб да достигне целта си през септември 2022 година.