0

Д а ги наричат котки, а не „бролончани“ или човеци настояха в специална петиция до властта в Рим всичките 357 жители на малкото италианско селце Броло ди Нонио. То се намира на височините над приказното езеро Орта, което пък се е ширнало в северозападната част на Апенините, недалеч от Торино и Милано. И от край време е истинско царство на четириногите домашни любимци и може би те са тачени тъдява дори повече отколкото кравите в Индия.

Да ги наричат котки, а не „бролончани“ или човеци настояха в специална петиция до властта в Рим всичките 357 жители на малкото италианско селце Броло ди Нонио. То се намира на височините над приказното езеро Орта, което пък се е ширнало в северозападната част на Апенините, недалеч от Торино и Милано. И от край време е истинско царство на четириногите домашни любимци и може би те са тачени тъдява дори повече отколкото кравите в Индия.

Според местните краеведи така е от памтивека, но първият паметник на мачка е бил вдигнат в Броло през 2006 г. Вместо табела с името на селцето на входа му пък те посреща огромна котка, изрязана от тенекия. А имената на малките улички на населеното място не само че напомнят с нещо за домашните любимци, но и са изписани на табели с тяхната форма. Те са изрисувани и по цементовите блокове за преграждане на пътя на колите в малкия център, и по стените на частните къщи, и по тези на обществените сгради. Вирят също така мустаци и опашки от табелите с номерата на домовете, от подпокривните им пространства и дори от еркерите. Да не говорим за това, че едното от двете кръчмета в селцето се казва „Белия котарак“, а другото – „Черния котарак“!

Все пак истинската атракция в Броло ди Нонио са живите котки, които обаче рядко могат да бъдат забелязани по уличките или из дворовете. В замяна на това само да вдигнете глава, веднага ще ги мерните я излегнали се на прозорец, я опъвайки гръб по тераси и балкони. Според сметките на местните котки в човешки образ, онези, истинските, вече са повоче от тях и надхвърлят 400 душици. В чиято чест в Броло се организират редовно фестивали, сборове, всевъзможни купони и даже научни симпозиуми.