0

Б езсънните нощи, причинени от честия звън на църковни камбани в малкия френски град Сейра, накараха местен обитател да потегли на кръстоносен поход, воден от желанието да ги заглуши преди лягане, предаде ДПА.

Безсънните нощи, причинени от честия звън на църковни камбани в малкия френски град Сейра, накараха местен обитател да потегли на кръстоносен поход, воден от желанието да ги заглуши преди лягане, предаде ДПА.

"Камбаните бият около 564 пъти на ден и около 160 пъти на нощ", казва Гаел Дрийон пред местния в. "Дофин".
В дома му шумът от камбанния звън достига до 38 децибела.
Местните власти са изправени пред труден избор.
Петицията на Дрийон с искане камбаните да "замлъкнат" между 22 часа и 8 часа сутринта е намерила само 17 поддръжници в града с 6500 жители.


Почитателите на камбаните са организирали контрапетиция, твърдейки, че "душата на града" ще бъде в опасност, ако те не звънят, както обичайно.
Кметът първоначално е отказал да направи промяна и е съобщил, че е отнесъл въпроса до общинския съвет. Предстои да бъде взето решение.
Камбаните в Сейра звънят толкова често отчасти заради молитвата Ангел Господен. Заради нея те бият три пъти на ден - около 70 пъти всяка. Освен това камбаните известяват времето два пъти на час.