0

П роект за подвижна медицинска лаборатория са разработили ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство "Св. Георги Победоносец" в Суворово, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Училищен автобус, който не се използва за транспорт в момента, е оборудван с уреди за провеждане на профилактични прегледи - апарат за кръвно налягане, термометър, кантар и други, както и оксиметър, ЕКГ апарат и аптечен арсенал - с лекарства от първа необходимост, за които не се изисква рецепта.

Тази иновация може да бъде приложена в малките населени места, в които липсват лични лекари и аптеки, както и за големите градове - за улеснение. Училищната лаборатория е с вградена система за лицево разпознаване, предлага връзка и евентуална консултация с дежурен лекар, офталмолог, психолог и социален работник.

Автобусът може да изпълнява ролята и на мобилна дигитална образователна лаборатория. По този начин може да се организира изнесено обучение на деца, които нямат достъп до образователна услуга, за надграждане на дигитални компетентности на ученици и възрастни, както и за учене през целия живот.