0

Ю жнокорейският президент Мун Джеин предложи да се обмисли забрана за яденето на кучета като традиционен корейски деликатес, който губи популярност през последните години, съобщи Би Би Си. Въпреки че тази тема се превърна в табу за много представители на по-младото поколение, около милион кучета се убиват всяка година за производство на месо в страната, предава БГНЕС.   

Южнокорейският президент Мун Джеин предложи да се обмисли забрана за яденето на кучета като традиционен корейски деликатес, който губи популярност през последните години, съобщи Би Би Си. Въпреки че тази тема се превърна в табу за много представители на по-младото поколение, около милион кучета се убиват всяка година за производство на месо в страната, предава БГНЕС.   

След като премиерът на Южна Корея се срещна с президента, известен с любовта си към кучетата, и му разказа за програмата за защита на бездомните животни и намерението да се въведе система за задължителна регистрация на кучета, Мун Джеин предложил „внимателно да се обмисли въвеждането на забрана за кучешко месо", заяви говорител на южнокорейския лидер.

„Не е ли време разумно да се помисли за забрана на консумацията на кучешко месо?“, били думите на президента, предадени от в. „Кореан трибюн“, позовавайки се на неговия прессекретар. Кучешкото месо не е част от ежедневната диета на средностатистическия кореец, но все пак е популярно сред много възрастни хора, които смятат, че е от полза за здравето им. В допълнение, кучешкото месо се сервира в традиционните ресторанти и може да се купи на специализирани пазари. До днес властите на Южна Корея никога не са обявявали евентуална пълна забрана за консумация на кучешко месо.

Въпреки това, преди президентските избори през март 2022 г., много политици, включително действащият държавен глава, се опитват да увеличат популярността си за сметка на грижата за животните. Впрочем Мун Джеин и по-рано беше известен като любител на кучета: той има няколко домашни любимци. Напоследък кучетата в Южна Корея наистина са станали много повече от храна - все повече корейци се сдобиват с кучета като домашни любимци. Под натиска на активистите за защита на животните няколко големи пазари и ферми за клане на кучета са затворени.