0

Софиянецът Геоги Георгиев и бургазлийката Ива Янчева се ожениха като в култовия филм „Време разделно”. Подобно на героите от филма Манол и Елица, Жоро и Ива казаха своето заветно „Да” пред повече от 5000 сватбари и гости на поляните край село Арбанаси. единствената разлика бе, че сватбата във филма беше родопска, а тази няколко века по-късно, северняшка.

Предварително записалите се за участници в сватбата бяха посрещнати и нагостени с вкусни домашни погачи, сирена и боб с мръвка по хайдушки.

За целта бяха поръчани 2000 пити, един тон сирене и един тон вино. А в най-голямата тава на Балканския полуостров през целия ден кулинарят шеф Виктор Ангелов готвеше 2,3 тона манджа: месото от едно теле, 400 кг боб, 300 кг лук и зеленчуци. Според органазиторите общо цялата сватба е излязла около 70 хил. лв. На празника можеха да присъстват всички желаещи, като единственото поставено условие пред гостите беше да са облечени в български народни носии. Преди сватбата младоженецът Жоро сподели, че на него и бъдещата му съпруга са били необходими две години да успеят да си набавят сватбени народни носии, като накрая се наложило мъжката носия да бъде шита специално, тъй като автентична запазена не могли да открият.

Сватбата на двамата млади бе кулминацията на провелият се през уикенда на Арбанаси Национален събор „Болярска среща”. През трите сборджийски дни бяха представени различни моменти от любовта на двама млади българи по време на Възраждането: през първите два бяха показани първата среща на селската чешма, пламването на любовните трепети, краденото на китката, сватовничеството, големия и малкия годеж, ритуалното замесване на сватбените пити-така, както се замесва тестото, така се замесва и бъдещия живот на двамата млади в едно семейство. Бяха показани момината и момковата вечери, в които двамата млади се прощават със своето безгрижие и необвързаност, а още и ладуването на момите и засаждането на кумовото дръвче. Третия ден започна със сплитането на момината коса и бръсненето на младоженеца, а след това бе и същинската сватбена церемония: църковната венчавка и сключването на гражданския брак. Венчавката, извършена от отец Иван от Нови хан, остана съкровено тайнство само за младите и най-близките им роднини. Обявяването на гражданския брак обаче, бе извършено пред над 5000 човека, дошли и издържали тук повече от 2-3 часа на убийствената жега насред поляните на Арбанаси.

След като кметът на Велико Търново Даниел Панов обяви бракът им за сключен над поляните проехтя оглушителен гърмеж от десетки оръжия и мощен дружин вик „Горчиво!” разцепи нажежения въздух.

След тържествената церемония новото семейство Георги и Ива Георгиеви споделиха, че са заедно от няколко години като ги събрала любовта им към българското, фолклора и традициите. „Сега след сватбата продължавам да се чувствам българин повече от всякога. Двамата заедно поемаме по тежкия и сладък път на семейния живот, по който Господ да ни даде по-малко отговорности. Искам да имаме дечица, които да възпитаваме като културни, знаещи, можещи и уверени в себе си и обичащи България”, пожела си младоженецът Георги. „Децата да са щастливи и да растат свободни. А ние ще се постараем да ги възпитаме в онези ценности, на които са ни възпитали нашите родители”, допълни и булката Ива. Вчера до края на сватбения ден не все още не беше станало ясно дали бракосъчетанието на Жоро и Ива е поставило рекорд на Гинес за най-голяма сватба. Дори и да не е обаче, със сигурност случилото се в убийствената жега на поляните край Арбанаси ще остане като спомен завинаги както за двамата млади, така и за всички присъствали на най-щасливия миг в живота им сватбари.