0

След Евгени Минчев, търновски лекар също стана английски лорд. Д-р Валери Кунев е хирург, но още преди 13 години напуска българската здравна система и се ориентира към фармацевтиката. Аристократизирането му идва тази Коледа, когато дъщеря му, която учи в Англия го изненадва с новината, че го е „направила” лорд. Получаването на почетната титла идва като желаещият получи собственост върху определен имот. В случая с д-р Кунев дъщеря му купува 15 фута в Националния парк „Lake District” в Северна Англия.

За онези, които мислят, че българинът е станал крупен земевладелец, въпросните 15 фута са всъщност точно 4,57 метра. „Приятели се шегуват с мен, като ме питат дали този парцел ще ми стигне за да ме погебат един ден в него”, смее се лорд Кунев. Оказва се обаче, че не всеки, който поиска да си купи имот и да получи лордска титла, ще бъде огрят. Кандидатите, които са страшно много на брой, се одобряват от специална комисия, като те трябва да отговарят а определини критерии. В случая с д-р Кунев, титлата му е дадена за неговата благотворителност и това го кара да се чувства страшно горд. Той разказва също, че земята, която получава той и другите в парка „Lake District” не може да бъде продавана, обработвана, застроявана, както и върху нея да се поставят различни увеселителни или други съоръжения с комерсиални цели. Тя служи само като повод за получаването на аристократичната титла от притежателя и освен това новопосветените лордове не могат да предават титлата и земята на своите деца и внуци в наследство. Основното задължение, което те имат, е да опазват дадената им земя и да се грижат за флората и фауната върху нея. Това е особено важно, тъй като самият Национален парк е защитена територия и е особено популярен сред любителите на екотуризма. То привлича милиони хора със своите величествени езера, планински била и хребети и животни, някои от които са пред изчезване в световен мащаб.

„Получената титла, разбира се, не ми дава право да участвам в Камарата на Лордовете. Но чрез нея аз мога да се ползвам от намаления при пазаруване на определени стоки и търговски обекти, отстъпки при ползване на пощенски услуги и винаги да преминавам през първа класа на всички летища. Както и да посещавам клубовете в Националния парк“, обяснява лорд Кунев. Той има и една изключително интересна идея как починът на англичаните да бъде приложен и у нас, и особено в старата столица Търновград. „Защо да не може символично да се продават идеални части от Царевец или Трапезица например на желаещи да станат част от старата българска аристокрация. Който иска да стане велик болярин или княз например, срещу заплащане на съответната сума да получи символично част от двата хълма и да му се даде грамота удостоверение, както това се прави в Англия. Получените от тези „продажби” пари да се използват за финансиране на археологиески разкопки, или за запазване и консервация на вече разкрити обекти, обяснява лорд Валери Кунев.