0

 

 

Фотоизложба под наслов „Аз съм  българка“, дело на 25-годишния габровлия Радослав Първанов предстои да бъде показана в Шанхай, поканата е изпратена от генералното ни консулство в мегаполиса.Тя застигна младия фотограф в Града на липите, където той представи идеята си за третата част от стартиралия през 2014 година на Шипка проект.За изминалите почти 4 години Радо е направил над 20 000 кадъра на 20-те красавици, които откликнали на идеята му да покаже емблематичните места в родината си заедно с момичетата, облечени в национални носии.По думите му всичко тръгнало като на шега от случайната среща в подножието на Паметника на свободата с пловдивчанката Илияна Аризанова, която на всичкото отгоре била облечена в башибозушки шалвари и турско синьо елече , а в ръката си стискала пушка „Кринка“ от Освободителната война.Хиляди са пропътуваните с моделките километри, стотици са часовете на фотосесиите , имало е случаи когато се налагало да снима при почти 50-градусова жега в лавандуловите ниви и при далеч по нулата на връх Свети Никола.

В третата част на проекта „Аз съм  българка“ габровлията, който освен дипломата си на инженер от габровския технически университет е притежател на два сертификата от фотоколежи в Англия и Германия ще разчита на старозагорската ученичка Цветана Христова. С която се запознал навръх 3 март м.г., докато снимал шествието с 300.метровия национален флаг по улиците на града към монумента Бранителите.Цвети вървяла със своя приятелка до флага, впечатлила го с излъчването си и той не пропуснал да й направи предложение да облече тракийска носия. В предстоящите снимки из култовите места за старозагорци със сигурност ще се включи и казанлъчанката Николета Янева, чийто дипломиране в природоматематическата гимназия „Никола Обрешков“ е след месеци. Преди това обаче момичето ще „опита късмета“ си в традиционния маратон за избор на Царица Роза.

Радослав Първанов с неохота признава, че до момента е похарчил към 20 000 лв лични средства, за да реализира мечтите си. Основният разход бил за покупка на оригинални народни носии, в които да облече моделките си, някои от тях за пръв път се докосвали до сукманите и кенарените ризи с шевици.Все още не е загубил надежда, че в някой момент ще намери подкрепа и от държавните институции, особено след като м.г. изложбата му беше експонирана за кратко и в кулоарите на парламента. Вярно, тогава мнозина депутати се подредили до красивите момичета за снимка, всички обещавали помощ, но май никой не се бръкнал за портфейла си.

„Да са живи и здрави родителите ми, баща ми е почти непрекъснато с нас. Включват се и семействата на някои от момичетата, подкрепят ме приятели и колеги по местата, където отиваме да снимаме.Но те няма как да финансират големия албум на три езика, който ми се иска да издам в рамките на европредседателството ни..“, сподели  Първанов при поредната си среща с почитателите на автентичния фолклор в Стара Загора.