0

Д вайсет и пет каменни пулчета за игра са сред находките на русенските археолози при миналогодишните разкопки на късноримската крепост Сексагинта Приста.

Двайсет и пет каменни пулчета за игра са сред находките на русенските археолози при миналогодишните разкопки на късноримската крепост Сексагинта Приста.

Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе.

Общо 101 са находките, открити при теренните проучвания на кастела. Разкрита е част от римска сграда, проучени са ями от ХIХ век и от римско време, късноелинистически пещи и 14 ями от същия период. Открити са 20 монети от предримски и римски период и от ХIХ век.

През миналата година Сексагинта Приста бе сред археологическите обекти, одобрени за целева финансова подкрепа за теренни проучвания от Министерството на културата. Предвидената площ за разкопки бе около 50 квадратни метра.

Крепостта Сексагинта Приста, останки от която се намират на брега на Дунав край Русе, е възникнала върху руините на старо тракийско селище и е част от мрежата от римски крепости по реката, които е трябвало да гарантират сигурността по Дунавския лимес. Съдбата на Сексагинта Приста е като на останалите крепости по долното течение на реката. Те са разрушени в края на шести и началото на седми век от авари и славяни.