0

Сборник от детски разкази и рисунки, посветен на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, събра близо 2500 лв. само за една вечер за закупуването на кувьоз. Животоспасяващата техника ще бъде дарена на АГ-отделението в родния град на великия революционер Карлово, а инициативата е част от честванията по повод 180-годишнината от рождението на Апостола.

Сборникът „180 мига безсмъртие“ бе представен на 17 юли в София, където в продажба бе пусната лимитирана серия от 100 броя на книгата с цена от 180 лв. Отделно бе поставена и урна, в която всеки присъстващ можеше да пусне символична сума в подкрепа на каузата, за което получаваше благодарствено писмо от издателя на сборник и автор на инициативата Ивайло Кючуков. Набраните средства отиват изцяло в подкрепа на благотворителното събитие. Така само

за една вечер бяха събрани 2379 лв. от нужните 20 000 лв.

за закупуването на кувьоза.

Благотворителната инициатива продължава през уикенда и в Карлово, където книгата ще бъде представена по време на честванията по повод рождението на Васил Левски. Изданието е уникално по рода си, простира се на 336 страници с луксозна визия, пълноцветно и създадено изцяло да покрие своята голяма мисия – спасяването на детски животи. Книгата е разделена на 4 части - стихове, есета, картини и "отвъд граница". В последната глава са поместени две есета на чужденчета – иранецът Даниел Бекверди, който е ученик в 8 клас в 16-то ОУ "Райко Жинзифов" в София и 8-годишният Матей Пабиш, ученик в СОУ „Христо Ботев“, Братислава. В главата са поместени и седем 7 есета на българчета, живеещи в САЩ.

Корицата на книгата също е изработена от дете – 15-годишният Дани Попов, а офомлението е на младата дизайнерка Фиделия Косева

„Очаквам да се присъедините и да отворите сърцето си към кампанията, съпътстваща излизането на бял свят на сборника от детски разкази и рисунки. Защото каква по-голяма почит към Апостола на българската свобода от това да се борим за съхранението на нашата България и нейното бъдеще - децата. Да съхраним, запазим и дадем живот на онези малки и непокварени от ежедневието ни същества, у които

трябва да възпитаваме идеалите на Апостола.

И да помним, че те са най-голямото ни богатство“, заяви самият Кючуков.

Проектът „180 мига безсмъртие“ стартира преди година и половина и е подкрепен от праплеменицата на Левски - Христина Богданова, която е написала и посвещението на книгата. Богданова е праправнучка на Яна, най-голямата сестра на Васил Левски. Наследила е не само цвета на очите на Апостола, но и чертите на лицето ѝ изумително напомнят на неговите.

През последните години Христина обикаля из страната, за да се среща с хора и да им разказва истории от живота на своя бележит родственик. Истории, които докосват всеки, който ги чуе, защото те разкриват чисто човешките качества, вълнения, опасения и избори на този велик българин. Истории, в които героят на освободителното ни движение придобива плътността на жив, истински човек.

Инициативата има и фейсбук страница - „180 мига безсмъртие“, където всеки които има интерес да закупи книгата или да се свърже с организаторите на каузата и направи своето дарение за нея.