0

Е то зодиите с техните специфични страхове:
Овен

Представителите на този знак имат страх от себеизразяване, от това да наложиш егото си, да се представиш, т.е. да имаш блокажи, които да не ти позволяват да се изразиш в дадена социална група. Това е големият страх за Овена, макар че те самите се държат доста авторитарно. Именно от това идва това поведение – страхувам се, че няма да бъда оценен като авторитет, смята Овенът. Много често обаче това може да се разглежда и от позитивна гледна точка, защото Овенът по принцип първо реагира, а след това мисли. Ако живее изолирано и усамотено, е чудесно, защото сам си поема отговорността за действията. Но когато живее с други хора, много често обърква техните планове, наранява ги и т. н. Този страх обаче помага на Овена да бъде по-предпазлив и да може наистина да се изгради като един позитивен авторитет каквато е целта му, т.е. не първо да действаш, а след това да мислиш, а да има една умереност в това, което се прави.

Телец

Страхът на Телеца е от бедността. Освен това да нямаш пари, този страх включва и други дефиците – че не си образован достатъчно, че нямаш добър социален статус… Телците се свързват с един обективен мързел. Материално осигурените Телци твърде често не вършат нищо – нямат никаква мотивация за реализация и за работа. Когато обаче имаш страха от бедност, това те подтиква да се реализираш, т.е. този страх може да бъде една мотивация и борба с мързела на Телците.

Близнаци

Третият страх е този да не бъдеш обявен за глупав. Освен да си неосведомен, да бъдеш глупав означава да си на по-ниско ниво от другите и да ти се подиграват за това. От друга страна Близнакът е „дървен философ“ и живее с идеята, че всичко знае. Ако оставят Близнака да демонстрира своите знания, той ще има всичките грешни теории за живота, които ще иска да обясни и на другите. Именно страхът да не го сметнат за глупав, го кара да се образова и информира.

Рак

Четвъртият страх е страхът от изоставяне, който е свързан както с физическо, така и с емоционално ниво. Той е свързан с огромна емоционална болка, която не може да се преодолее. Това е най-големият страх за Рака – да не го изоставят родителите, да не го зареже партньорът, да не му отнемат сигурността… Как противостои на това Ракът? Той действа като сплотяващ елемент най-вече за семейството – както е кардинален и свадлив, така може да бъде и много компромисен в рамките на семейството. Неговите инструменти са грижата, безусловната любов, себеотдаването. Именно това е мотивът за семейство, мотивът за заедност.

Лъв

Петият страх е този да не бъдеш обичан. Този страх е много обективен за представителите на този знак. За всички тях този страх е загатнат, но може и да не бъде толкова силно изразен. Този страх означава да не бъдеш оценен, авторитетът ти да бъде подценен, да не си интересен на другите, да не си център на внимание. Всичко това провокира Лъвът буквално да се раздава. Този знак обича да „гори“, да забавлява другите хора, да бъде артистичен, да привлича вниманието върху себе си, да прави комплименти и подаръци – това е мотивът за любов. Да, има егоистична нотка, но любовта е егоистична, приятелството е идеалистично.

Дева

Шестият страх е този да не бъдеш критикуван. Критиката е това, което Девата най-много мрази. Критиката сама по себе си е много лоша, когато не е конструктивна. Веднага след критиката трябва да има конструктивен съвет как да се промениш. Девите се страхуват толкова от критика, защото това е подценяване на личността. Те имат мотивацията да са перфекционисти – мотивацията да действат и да служат. Тук служенето включва и това да служиш на себе си. Мисли от типа: „Аз ще ти помогна, но чувствам, че тази енергия ще ми се върне“, са полезни. Страхът от критиката може да бъде наистина мотивация за перфекционизъм.

Везни

Страхът на Везните е страх от самостоятелност. Това означава, че много често имаш дискомфорт да вземеш сам решения, изпитваш силно колебание и имаш остра нужда от подкрепа от авторитет, от партньор, от родител. Този страх може да те накара много активно да си сътрудничиш с хората. Този страх поражда мотива за партньорство.

Скорпион

Представителите на този знак притежават най-големия страх – този от смъртта. Смъртта има много лица – смърт на чувства, на взаимоотношения, загуба на близки хора. При Скорпиона истинският страх е да не прекъсне емоцията, която ги захранва. По тази причина този знак поддържа ситуацията около себе си – отива им да бъдат отдаващи и да се раздават.

Стрелец

Този знак притежава интересен страх – страха от скуката. Това е много обективен страх, който означава да се страхуваш от монотонното ежедневие и еднообразието. Липсата на интелектуална стимулация направо убива Скорпиона. Това кара представителите на този знак да четат, да се информират, да пътуват. Това е мотивът им за развитие.

Козирог

Притежава страха от провала. Провалът има много подстрахове – да не се изложиш, да не станеш за посмешище и най-големият страх – да не бъдеш даден за лош пример. Освен това Козирогът не обича да споделя отговорност, защото смята, че другите хора няма да се справят добре. Затова той притежава мотива за отговорност.

Водолей

Този знак притежава страха от ограниченията. Той има различни аспекти – можеш да ограничиш партньорството, майчинството, да ограничиш свободата на словото. Затова мотивацията на Водолея е за новаторство – да промениш старото, да се насочиш към новото и да си модерен. Затова те искат да са на „ти“ най-вече с технологиите.

Риби

Те притежават най-страшния страх – страха от самия себе си. Той включва страха да останеш сам със себе си, да опознаеш себе си и да вникнеш дълбоко в емоциите, защото Рибите наистина са най-дълбоко емоционалните хора, независимо под какво лице ги познавате – дали са лицемери, предатели и т.н. Този страх кара Рибите да са отворени към другите, да ги запазят и да са жертвоготовни в живота си.