0

Община Добрич и Къщата на виното обявяват конкурс за най-добро вино, реколта 2017 година. В него могат да участват производители от Добрич и то само със собствени вина – реколта 2017 г.

Жури ще оценява вкусовете на вината в три категории: червени вина, бели вина и розе. Производителите могат да участват в повече от една категория. В конкурса не могат да участват вина, които са изкуствено ароматизирани, предупреждават организаторите. Производителите посочват задължително сорта или сортовете, от които е произведено виното.

Участниците в конкурса носят проба от всяко вино, с което участват в конкурса. Пробите трябва да са бистри. Всяка от тях трябва да е в 1 брой стандартна стъклена бутилка 0.750 мл, без етикет.

Проби от вината се събират до 11 февруари. Те се оценяват от тричленна комисия от специалисти, съгласно Правилника за устройството и дейността на дегустационните комисии, издаден от Министерството на земеделието и горите. Във всяка категория се определят І, ІІ и ІІІ-то място. На спечелилите конкурса се връчват грамота и предметна награда. Победителите се обявяват на 14 февруари 2018 г., 11.00 часа в АЕМО „Старият Добрич”.