0

„Това ми е работата – да пия и да знам разни неща“. Мнозина българи се асоциират с цитата на Тирион Ланистър от култовия сериал „Игра на тронове“. Човек обаче трябва да внимава с чашката, особено ако страда от определени заболявания.

Това важи с пълна сила за любителите на виното.

От изданието Eat This, Not That издадоха кои хора трябва да избягват вдигането на наздравици с шардоне, пино гриджо и т. н.

Ето кои са те:

Диабетици

Лиан Постън от медицинския център Invigor Medical е на мнение, че виното може да окаже влияние върху нивата на кръвната захар, особено ако се пие на гладно.

"Диабетиците трябва да са много внимателни с виното. Пиенето на алкохол на празен стомах може значително да понижи нивата на кръвната захар и да доведе до тежка хипогликемия, която може да доведе до диабетна кома", казва Постън, цитирана от БГНЕС.

Астматици

Лекарите са на мнение, че ако страдате от астма една или две чаши вино ви правят по-податливи на пристъпи.

"При астматиците могат да се появят нежелани реакции към виното поради чувствителност към сулфити", каза д-р Крис Ейри.

Хора, приемащи успокоителни или болкоуспокояващи

Мога ли да приемам лекарства с алкохол? Това е въпрос, който при нужда винаги вълнува средностатистическия българин. Отговорът би следвало да е „Не“, въпреки че лекарите от нашите ширини дават зелена светлина на пациентите си. Ако приемате успокоителни или болкоуспокояващи обаче – откажете виното.

"Успокоителните и болкоуспокояващите са депресанти, което означава, че забавят мозъчната дейност, а алкохолът прави същото", коментира още Лина Постън.

Според доклад от 2014 г., публикуван в списанието Morbidity and Mortality Weekly на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, алкохолът е причина за 18,5% от посещенията в спешното отделение, свързани с приемането на опиоидни аналгетици, и за 22,1% от смъртните случаи, свързани с употребата им.

Хора, приемащи дисулфирам

Дисулфирамът е лекарство, което се използва за лечение на хроничен алкохолизъм. В комбинация с вино може да има сериозни странични ефекти.

"Ако консумирате алкохол, докато приемате това лекарство, може да се появят главоболие, повръщане, гадене, слабост, промени в дишането и сърдечната честота", обясни Постън.