0

И деи за рецепти, които стават за възрастни и деца, намираме на bonapeti.bg. В секцията за детска кухня Лора и Стоян дават освен лесни за приготвяне рецепти и полезни съвети.

Сандвич с авокадо, овче сирене и чери домат

Продукти:

1 хляб с 6 зърна, пълнозърнест (14 филийки)

2 бр. авокадо

150 г овче сирене

150 г чери домати

30 мл зехтин екстра върджин + още за украса

1-2 стръка босилек

Приготвяне:

Филийките хляб се препичат в тостер. Чери доматите се нарязват на четвъртинки, a сиренето – на кубчета. Филийките се поливат със зехтин. Авокадото се нарязва на тънки филийки, които се разпределят върху хляба. Отгоре се слагат кубчета овче сирене и чери доматите. Полива се с малко зехтин за блясък. Украсява се с листенца накъсан босилек.

Риба под картофена коричка

Продукти:

500 г филе от треска
200 г царевица от консерва
200 сирене чедър
4 яйца
1 с.л. краве масло
сокът от 1 лимон
4-5 стръка магданоз
1 ч.л. бял синап
сол и черен пипер на вкус

За пюрето:

500 г картофи
50 мл прясно мляко
1 с.л. краве масло
сол и черен пипер на вкус

За соса:

2 с.л. брашно
2 с.л. краве масло
200 мл рибен бульон
50 мл животинска сметана

Приготвяне:

Картофите се сваряват и след това се намачкват на пюре. Разбъркват се с маслото и млякото. Овкусяват се със сол и черен пипер. Рибата се нарязва на кубчета и се овкусява със сол, черен пипер и лимоновия сок. Прибавя се маслото. Слага се в тава с капак и се пече в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 15 минути. (Ако тавата няма капак, покрийте с алуминиево фолио).

Яйцата се сваряват за 9 минути и се обелват, нарязват се на кубчета. Магданозът се нарязва на ситно, сиренето се настъргва, синапът се стрива в хаванче. В касерола се загрява маслото за соса и в него се запържва брашното. Постепенно се налива затопленият бульон (за да не станат бучки), след това се сипва сметаната. Сваля се от котлона и се слагат магданозът, сиренето, сол, черен пипер, царевицата, синапът и яйцата.

Рибата се поставя в съд за печене и се залива със соса. Покрива се с картофеното пюре с помощта на пош. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, на средното ниво, докато пюрето се запече – за 15 минути.

Пилешки кюфтета с доматен сос

Продукти:

300 г пилешки пържоли от бут
300 г пилешко филе
125 г сирене моцарела
2 филии бял хляб
1 яйце
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
1 ч.л. риган
сол и черен пипер на вкус

За соса:

400 г пасирани домати от консерва
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
за поръсване - 50 г сирене грана падано

Приготвяне:

Чесънът за доматения сос се наситнява и се запържва за няколко секунди в сгорещения зехтин. Наливат се доматите, овкусява се със сол и черен пипер, и се готви 10 минути на слаб огън.

Пилешкото месо се смила в месомелачка, след което се смесва с 2 с.л. от доматения сос. Прибавят се накиснатите във вода и отцедени филийки, яйцето и настърганите лук и моцарела. Овкусява се с риган, сол, черен пипер и стрития на паста чесън. Разбърква се добре. От сместа се оформят малки топки и се подреждат в тава, покрита с пергаментова хартия.

Пекат се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 15 минути. Заливат се с доматения сос и се поръсват с настъргано сирене грана падано.

Запичат се за още около 5 минути и се поднасят.

Домашен кетчуп

Продукти:

1,5 кг домати от консерва

2 глави лук

2 скилидки чесън

1/2 ч.ч. ябълков оцет

1 с.л. пипер меланж

1 с.л. бял синап

1/2 с.л. бахар на зърна

1/2 ч.л. кориандър

2 карамфилчета

1 пръчка канела

2 дафинови листа

1 с.л. червен пипер

1/4 с.л. лют червен пипер

1/2 ч.ч. тъмна кафява захар

1 с.л. сол

Приготвяне:

Доматите, лукът и чесънът се нарязват на кубчета. Слагат се в тенджера заедно с подправките, като канелата, дафиновият лист и карамфилът се поставят в тензух (оцетът, захарта и солта се оставят за финала). Вари се на умерен огън, докато сместа не се редуцира до 1/3 (2-3 часа). Отстраняват се канелата, карамфилът и дафиновият лист и се пасира. Прецежда се и се връща на котлона, заедно със захарта, оцета и солта. Оставя се на котлона за около 30-40 минути, докато се получи гъст доматен сос. Готовият кетчуп се сипва в буркан от 1,4 л.