0

С ветовните лидери обичайно избират месец август за лятната си ваканция. Така е и тази година, макар че доста от държавните и правителствени ръководители едва ли могат истински да си отдъхнат на фона на многобройните проблеми, пред които са изправени - пандемията от Ковид-19, икономическата криза, природните бедствия в резултат на климатичните изменения, ескалацията на напрежението в Афганистан и т.н., съобщи БТА.

Световните лидери обичайно избират месец август за лятната си ваканция. Така е и тази година, макар че доста от държавните и правителствени ръководители едва ли могат истински да си отдъхнат на фона на многобройните проблеми, пред които са изправени - пандемията от Ковид-19, икономическата криза, природните бедствия в резултат на климатичните изменения, ескалацията на напрежението в Афганистан и т.н., съобщи БТА.

Повечето от политиците все пак успяват да се отделят от служебните си кабинети поне за няколко дни, за да съберат сили за новите предизвикателства, които се задават. Тази година държавниците се въздържат от ваканционни пътувания в чужбина и избират курорти в родните си страни.

Премиерът на Испания Педро Санчес излезе в годишен отпуск още в началото на август. Той прекара част от ваканцията си в кралската резиденция "Ла Марета" на остров Тенерифе в компанията на съпругата си Бегония Гомес, двете им дъщери и кучето Турка. След това фамилията замина за южната част на Испания.

Санчес значително съкрати тазгодишната си отпуска - според първоначалните планове испанският премиер трябваше да остане на остров Тенерифе до 21 август, след което фамилията да събира слънчеви лъчи на юг. Престоят в "Ла Марета" обаче беше намален с десетина дни. И макар във ваканция по време на престоя си на Канарските острови, премиерът Педро Санчес проведе няколко срещи с местната управа.

Британският министър-председател Борис Джонсън заедно със съпругата си Кари, едногодишният им син Уилфред и кучето Дилин ще останат на Острова по време на почивката си. От "Даунинг стрийт" 10 отказват да кажат където точно семейство Джонсън, което е в очакване на втората си рожба, ще прекара ваканцията си това лято.

Миналата година британският премиер заведе половинката си и новороденото им дете в луксозна вила в Шотландия. След скандал с местен жител заради неправомерно поставена палатка от Джонсън и нашествие на папараци, ваканцията беше прекратена. Според официалната информация министър-председателят и годеницата му по това време Кари Саймъндс са били принудени от "съображения за сигурност" да се приберат в Лондон предсрочно.

Борис Джонсън е известен любител на доста по-топлите от родината си места по света. През декември 2019 г. той разбуни духовете, след като стана ясно, че е заминал на скъпа ваканция на луксозния частен остров Мъстик. Там Джонсън се сгоди за Кари Саймъндс.

Президентът на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Брижит традиционно избират Лазурния бряг за лятната ваканция. От края на юли те са в лятната резиденция Фор дьо Брегансон - място за отдих на френските държавни глави от 1968 г., когато за първи път там отсяда Шарл дьо Гол. Въпреки че официално е в почивка, от Елисейския дворец са категорични, че Макрон е "на разположение във всеки един момент" и публикуват снимки, от които става ясно, че президентът работи. Не се уточнява докога ще продължи ваканцията на семейството.

Италианският му колега Серджо Матарела, който вече е на 80 години, събира сили за новия политически сезон на остров Сардиния. Това е сред любимите му места за почивка. Матарела изкара ваканциите си в Сардиния през 2018 г. и 2019 г. Миналата година заради пандемията от новия коронавирус и въведените ограничения в Италия, държавният глава нямаше възможност да пътува до острова. Матарела отиде за няколко дни в президентската резиденция край Рим.

Макар че вече мина средата на август, все още не е ясно дали германският канцлер Ангела Меркел ще има време за почивка. В последните дни от последния си четвърти мандат начело на Германия тя има много вътрешни и международни въпроси за решаване. В края на септември в страната ще бъдат проведени избори, които ще определят новия германски лидер.

През юни говорител на Меркел обяви, че канцлерът тази година със сигурност ще избере Германия за ваканцията си, но без да даде повече подробности. В последните години преди пандемията от новия коронавирус Ангела Меркел избираше за триседмичната си лятна отпуска Южен Тирол в северната част на Италия, където заедно със съпруга си Йоахим Зауер правеха дълги планински преходи.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и жена му Елке Бюденбендер обичат през лятната ваканция да почиват в планината. И тази година те избират спокойствието и свежия въздух, но от канцеларията на държавния глава отказват информация за точното място.

Плановете за ваканцията на президента на САЩ Джо Байдън непрекъснато се променят заради ситуацията в Афганистан и ръста на случаите на заразени с Ковид-19 в страната. Американският лидер първоначално имаше намерение да почива две седмици. Джил и Джо Байдън се канеха да останат няколко дни в семейната къща на плажа в щата Делауер, но тази част от ваканцията отпадна. Те бяха във вилата през месец юни за 70-ия юбилей на първата дама на САЩ.

Засега е ясно, че Байдън ще съкрати отпуската си. Почивните дни той ще раздели между къщата си в Уилмингтън и извънградската президентска резиденция Кемп Дейвид. От Белия дом обаче подчертават, че независимо от местонахождението си Джо Байдън няма да спира да работи.

Руският президент Владимир Путин обикновено не ползва дълъг летен отдих. Прессекретарят му Дмитрий Песков заяви през месец май, че държавният глава няма да има пълноценна ваканция, тъй като постът му не позволява да отсъства много от Кремъл. Владимир Путин почива само през уикендите.

В минали години се появяваха снимки от кратките ваканции на Путин. От фотографиите, на които президентът разкриваше мускулестото си тяло, ставаше ясно, че той обича да лови риба, да плува, да събира слънчеви лъчи в северните части на Русия.